Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

bruine-bonensoep-surinaams

Surinaamse bruine bonen

Dit gerecht wordt Surinaamse bruine bonen genoemd vanwege de exotische smaak en omdat er vaak Surinaams zoutvlees in gaat of varkensstaartjes (agoetere). Ook wordt het met rijst gegeten. Veel mensen eten alleen soep en dan eventueel met een stokbroodje of met een soepstengel. De bruine bonen met rijst is dus een maaltijdsoep die een dag van tevoren bereid kan worden. Want de dag erna smaakt de Surinaamse bruine bonensoep nog lekkerder!

HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN
BEREIDINGSTIJD: 80 MIN.

Ingrediƫnten
1 grote pot Hollandse bruine bonen
1 kleine pot Hollandse bruine bonen
4 el olie
1 tomaat, in stukjes gesneden
1 tl tomatenpuree
3 maggiblokjes
1 kippenbout, in ongeveer 4 stukjes gehakt
1 stukje zoutvlees (ongeveer 300 gram)
4 takjes selderij, fijngesneden
4 pimentballen (lontai of pimentkorrels)
1 ui, versnipperd
1 teen knoflook
1 el suiker
1 glas water
Rijst voor 4 personen

Bereiding

  • Hak de kippenbout in 4 of meerdere kleine stukjes (afhankelijk van de grootte van de kippenbout) en was het met azijn of met citroen. Kook het zoutvlees uit in een pan met water voor ongeveer 30 minuten tot hij iets zachter en snijdbaar is. Snijd het in kleine stukjes.
  • Neem een ruime soeppan. Verhit de olie en fruit hierin de ui en de hele teen knoflook. Doe daarna de tomaat en de tomatenpuree erbij. Bak het ongeveer 2 minuten en doe vervolgens het zoutvlees en de kip met 1 eetlepel ketjap erbij. Laat dit ongeveer 7 minuten bakken op middelhoog vuur. Doe daarna de potten bruine bonen erbij samen met de 3 maggiblokjes, 4 pimentballen, de soepgroenten en de suiker. Laat dit even pruttelen en doe daarna het water erbij. Doe het vuur iets zachter en laat het stoven met de deksel erop voor ongeveer 35 minuten. Roer de soep af en toe en druk tegelijkertijd de bonen een beetje plat. Hierdoor krijg je een iets dikkere soep.
  • Kook de rijst. Proef de bruine bonen en voeg eventueel naar smaak zout ( of een maggiblokje) en suiker toe. Schep het rijst op een plat bord met als garnering de zoetzure komkommer op azijn. De soep opscheppen in een aparte kom!

Variatietips:

  • Varieer de bruine bonen ook eens met verse groenten zoals rode en groene paprika. Snij de paprika in kleine stukjes en laat ze de laatste 8 minuten mee stoven.
  • In plaats van zoutvlees en kip kan je ook spekjes, rookworst, kipfilet of runderpoulet gebruiken.
  • Ook lekker bij de bruine bonen is een simpele salade. Het maakt het geheel lekker fris.
  • Voor de liefhebbers van pittig eten kan je tijdens het stoven van de bruine bonen 2 pepers toevoegen. De pepers zullen naarmate de soep kookt een heerlijke geur afgeven en ook de smaak word iets pittiger. Wil je het nog pittiger hebben snij de pepers even open en verwijder de zaadjes en daarna weer terug in de soep doen.

Bron: Surinam Cooking

Email deze pagina

Print deze pagina

Deel deze pagina