Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

k_Photo_People_2019-05-grilling-anna-jones_Matt_Russell_Grilled_Courgette_204

Aubergine met geroosterde couscous

VEGETARISCH HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN
BEREIDINGSTIJD: 40 MIN.

Ingrediƫnten
Voor de paprika’s
4 rode paprika, zaadjes verwijderd en in dunne reepjes gesneden
2 el olijfolie
4 teentjes knoflook, fijngesneden
1 rode ui, fijngesneden
2 el sherry-azijn
1/2 tl gerookte zoete paprikapoeder

Voor de aubergine
4 lange, dunne aubergines
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
Zeezout
1 el olijfolie
Gewone yoghurt, om te serveren (optioneel)

Voor de couscous
300 g parelcouscous (mograbieh)
1 tl groentebouillonpoeder
Kleine bosjes munt, peterselie, basilicum, bladeren geplukt en grof gehakt, stengels bewaren
Rasp en sap van 1 ongewassen citroen
6 el extra vierge olijfolie, plus extra om te serveren
1 tl sumak

Bereiding

  • Ten eerste de paprika’s: Doe de paprika’s in een koekenpan met de olijfolie, knoflook en rode ui en bak ze 20 minuten op laag tot middelhoog vuur, tot ze zacht en zoeter zijn en de randen een gouden kleur beginnen te krijgen. Voeg de azijn en het paprikapoeder toe en kook nog 20 minuten, breng op smaak met kruiden en haal het van het vuur.
  • Terwijl de paprika’s bakken, verwarm je de grill of barbecue tot medium. Meng de komijn en koriander met de olie en een flinke snuf zout. Prik de aubergines overal in en wrijf ze in met de olie. Leg ze ongeveer 25 minuten onder de grill of op de barbecue en draai ze een paar keer om. Doel is dat de aubergines bijna volledig slap worden.
  • Breng ongeveer 1 l water aan de kook. Rooster de couscous een paar minuten in een droge koekenpan op middelhoog vuur, totdat het geroosterd ruikt maar voordat het kleurt. Bedek met 1 liter kokend water en voeg het bouillonpoeder en de kruidenstelen toe. Zet het vuur laag en laat de couscous 8 tot 10 minuten pruttelen.
  • Doe de citroenschil en -sap in een kommetje met de olijfolie. Voeg de gehakte kruidenblaadjes en sumak toe en meng goed. Als de couscous gaar is, laat je ze goed uitlekken, verwijder je de kruidstelen en meng je de helft van de nog warme dressing erdoor.
  • Leg op elk bord een aubergine, snijd in de lengte door met een scherp mes en breng de binnenkant goed op smaak met olijfolie, zout en peper. Serveer met een volle lepel couscous en paprika erbij. Werk af met de rest van de dressing en eventueel wat yoghurt.

Bron: Kitchn

Email deze pagina

Print deze pagina

Deel deze pagina