Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

basically-summer-salmon-nicoise-1

Zalm niçoise

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd 40 min.

Ingrediënten

8 el extra vierge olijfolie
500 g zalmfilet zonder vel
zeezout
Versgemalen peper
250 g sperziebonen
200 g kerstomaatjes
1 klein sjalotje
1 krop (boter)sla
4 grote eieren, kamertemperatuur
1 el Dijon mosterd
1 el rode wijnazijn
Een snufje suiker
75 g zwarte olijven

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 170°C. Giet 1 el olie in het midden van een omrande bakplaat en leg de zalm in de olie. Kruid de zalm helemaal met zout en peper en besprenkel met nog eens 1 eetlepel olie .
  • Rooster de zalm totdat vlees je het dikste deel van de file zachtjes kan indrukken en het vlezig is (30-35 min). Vul ondertussen een middelgrote pan voor driekwart met water. Voeg een paar flinke snufjes zout toe en breng aan de kook, afgedekt, op middelhoog vuur.
  • Terwijl de zalm bakt en het water aan de kook komt, concentreer je je op de rest van je saladebereiding. Snijd eerst de steeluiteinden af van de bonen, snijd de tomaten doormidden, en hak de sjalot fijn en doe de laatstgenoemde in een groter kom .
  • haal de bladeren van de krop sla, maak schoon en droog en verdeel ze over een grote schaal. Dek af met vochtige papieren handdoeken en zet in de koelkast tot het klaar is om te serveren.
  • Als het water kookt, voeg dan de sperziebonen toe en kook tot ze gaar zijn, maar behoud nog steeds wat beet, ongeveer 2 minuten. Giet ze af en laat snel afkoelen zodat ze niet doorkoken. Zet opzij.
  • Doe 4 eieren in een pan met kokend water en kook ze precies 8 minuten. Haal ze er uit en laat “schrikken” in koud water zodat ook het kookproces stopt. Dep de eieren droog en leg ze op de snijplank.
  • Tijd om je dressing te maken: voeg 1 el mosterd, 1 el azijn en een snufje suiker bij het sjalotje; Breng op smaak met zout en flink wat peper . Klop constant en voeg langzaam stromend de resterende 6 eetlepels olie toe tot je een dikke, geëmulgeerde dressing hebt.
  • Haal de schaal met sla uit de koelkast en besprenkel met ongeveer een derde van de dressing. Verdeel de sperziebonen, tomaten en de olijven over de sla. Snijd de eieren doormidden en stop ze in gaten op de schaal.
  • Trek met je handen of een vork de grote stukken zalm uit elkaar en verdeel over de salade.
  • Besprenkel de schaal met de resterende dressing. Breng op smaak met peper en zout.

Email deze pagina

Print deze pagina

Deel deze pagina