Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

Thaise kokossoep

Tom kha (gai) Thaise kokossoep

Normaal gesproken is Tom Kha Gai een kippensoep (ik denk dat gai kip betekent, maar ik spreek geen Thai, dus ik kan het je niet met zekerheid zeggen!) met stukjes kip en kippenbouillon. Ze zijn gemakkelijk genoeg te vervangen door groentebouillon en tofu, en veel vegetarische versies noemen deze soep Tom Kha Tofu.
Maak er een koolhydraatarm gerecht van door de rijst weg te laten.

Soep voor 4 personen
Bereidingstijd 20 min

Ingrediënten

700 ml groentebouillon
700 ml kokosmelk
2 stengels citroengras, in stukjes van 3 cm gesneden
Een stuk Laos (galangal) van ongeveer 7 cm lang, ongeschild en in dunne plakjes gesneden (of 1 tl gedroogd)
6 kaffir limoenblaadjes, maak er gaatjes in en knijp ze in je hand om de smaak vrij te geven
Een middelgrote ui, gesneden
200 gram oesterzwammen, grotere gehakt
1 – 3 rode pepers naar smaak aanpassen
200 gram tofu, uitgelekt, en in hapklare stukjes gesneden
Het sap van 2 – 3 limoenen
3 el sojasaus
3 el bruine suiker
Een handvol gehakte koriander
Jasmijnrijst, om te serveren

Bereiding

    • Doe de (zelfgemaakte)groentebouillon in een soeppan en kook een beetje in
    • Plet de stukjes citroengras met de zijkant van je mes of in een vijzel en voeg het dan samen met de laos, limoenblaadjes en kokosmelk toe aan de pan met de groentebouillon.,
    • Breng aan de kook en laat daarna zacht sudderen. Voeg de ui en champignons toe en laat ongeveer 5-10 minuten sudderen, of tot de ui zacht is.
    • Plet de pepers met je mes of vijzel en stamper en voeg ze samen met de tofu toe aan de pan. Laat nog 2-3 minuten sudderen of tot de tofu is opgewarmd.
    • Kook de jasmijnrijst volgens de verpakking
    • Haal de pan van het vuur en voeg het limoensap, sojasaus, suiker en koriander toe. Proef en pas de balans van zuur, zout en zoet aan. Het smaakprofiel moet overwegend zuur zijn, gevolgd door zout en dan zoet.
    • Serveer met jasmijnrijst
    • Let op: je kunt de laos, limoenblaadjes of stukjes citroengras niet eten; laat ze in je kom!

Email deze pagina

Print deze pagina

Deel deze pagina