SOEP VOOR 4 PERSONEN
BEREIDINGSTIJD: 80 MIN.
Ingrediënten
Voor de basis
8 kippendijen, vel verwijderd
2 l kippenbouillon zonder natrium (voor zelfgemaakte bouillon: klik hier)
1 steel citroengras, in 3 stukken gesneden
3 kaffir limoenblaadjes
1 tl zout
plantaardige olie
Voor de kruidenpasta
3 sjalotjes
5 teentjes knoflook, gehakt
2,5 cm verse gember, gehakt
1 el macadamia-noten
1/2 tl kurkumapoeder
1 1/2 tl korianderpoeder
1/2 tl peper
1/2 kopje kokosmelk
3 el plantaardige olie
Voor de soto ayam
De bouillon van het koken van de kip
350 g rijstvermicelli
4 grote eieren
Koriander, gehakt, om te garneren
Sjalotjes, gebakken, om te garneren
Sambal oelek, om te serveren
Limoenpartjes, om te serveren
Bereiding
-
- Bereid de kip voor:
Ontvel de kip. Meng de bouillon, het kaffir-limoenblad, het citroengras en het zout in een pan die groot genoeg is. Breng aan de kook. Voeg de kip toe en laat sudderen tot de kip een interne temperatuur van 75⁰C heeft bereikt. Dit duurt 15-20 minuten. Laat het niet koken. Haal de kip uit de bouillon. Dep droog en zet opzij. Je kunt voorlopig ook het vuur onder de bouillon uitzetten. - Maak de kruidenpasta:
Terwijl de kip suddert maak je de kruidenpasta. Verhit een beetje olie in een kleine koekenpan. Voeg de knoflook, sjalot en gember toe en bak tot de sjalotten zacht worden en beginnen te kleuren. Doe de knoflook, sjalot en gember in een blender. Voeg de overige ingrediënten toe en pureer. Dit is je kruidenpasta. Verhit 3 eetlepels olie in een pan op middelhoog vuur. Als de olie begint te glanzen, voeg je de pasta toe en kook je onder voortdurend roeren gedurende ongeveer 5 minuten. Zet het vuur laag tot medium laag en kook nog ongeveer twee minuten. De olie moet aan de randen beginnen te scheiden. Roer de aangebakken pasta door de bouillon en roer. - Kook de eieren:
Kook de eieren tot de gewenste hardheid. Haal ze uit de pan en dompel ze onder in koud water. Pel ze, maar snijd ze nog niet in plakjes. - Bereid de soto ayam:
Breng de bouillon aan de kook. Proef het en voeg naar smaak zout toe. Om de rijstvermicelli zacht te maken, dompel je hem volledig onder in het heetste water dat je uit de kraan kunt halen. Laat het vijf minuten staan en giet het af. Afspoelen met koud water. Houd je garnituren klaar. Snijd je eieren doormidden. Om te serveren, plaats 1/4 van de vermicelli in elk van de 4 kommen. Verdeel de kip hierover. Garneer met gebakken sjalotjes en koriander. Giet 2 lepels bouillon in elke kom. Voeg per kom een ei en een schijfje limoen toe. Voeg naar smaak sambal oelek toe. Genieten!
- Bereid de kip voor: