Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd 50 min
Ingrediënten
4 1/2 pitabroodjes, 15 cm in diameter
10 ml Olijfolie
7,5 ml (1 1/2 tl.) Gemalen sumak
Gehaktballetjes van kip:
450 g gemalen kip
5 ml (1 tl) gedroogde oregano
1 ei
1/2 pitabroodje, fijngehakt in een keukenmachine
30 ml (2 el) olijfolie
Geroosterde aubergine:
1 aubergine, in grote blokjes gesneden
45 ml (3 el) olijfolie
2 teentjes knoflook, fijngehakt
Sierlaagjes:
250 ml volle (of griekse) yoghurt
1 komkommer, in dunne plakjes gesneden
125 ml hummus
35 g ontpitte olijven, gehakt (optioneel)
10 g dille (optioneel)
1/2 citroen, in partjes gesneden (optioneel)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 ° C . Bekleed een bakplaat met een siliconen mat of ovenpapier.
Smeer de pita’s met een kwast aan beide kanten in met olijfolie. Bestrooi met sumak, zout en peper. grill 10 minuten, draai ze halverwege de bereidingstijd om. Breek de pita’s in grote stukken en zet apart. - Meng ondertussen in een kom de kip met de oregano, het ei en het halve pitabroodje tot alles goed gemengd is. Breng op smaak met zout en peper. Het mengsel wordt zacht. Gebruik een ijsschep van 15 ml (1 el) om het vleesmengsel tot balletjes te maken. Werk ze af door ze in licht geoliede handen te rollen.
- Bak de gehaktballetjes in de olie goudbruin in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Houd de gehaktballetjes warm. Maak de pan schoon.
- Bak in dezelfde koekenpan op middelhoog vuur de aubergine in de olie gedurende 10 minuten of tot ze goudbruin zijn.Breng op smaak met zout en peper. Voeg indien nodig meer olie toe. Voeg de knoflook toe en kook 1 minuut.
- Verdeel de yoghurt in grote kommen en verdeel deze over de helft van de zijkanten van elke kom. Verdeel de stukjes pita’s, kipgehaktballetjes, aubergine, komkommer en hummus. Garneer met olijven, dille en partjes citroen, indien gewenst.
- Voor een vegetarische versie kan je de kip vervangen.