Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

Broccolisoep met kaas

Broccolisoep met kaas

Soep voor 4 personen
Bereidingstijd 45 min

Ingrediënten

1 el + 4 el ongezouten boter
1 kleine of middelgrot ui, in kleine blokjes gesneden
1 teentje knoflook, gepeld en fijn gehakt
40 g bloem voor alle doeleinden
750 ml natriumarme groentebouillon
200 ml kookroom
500 g broccoli in stukjes gesneden + de stelen (optie)
2 grote wortelen, geschild en in zeer dunne rondjes gesneden
1 tl zout, of naar smaak
1 tl versgemalen zwarte peper, of naar smaak
1/2 tl gerookte paprika of gewone paprika, optioneel en naar smaak
1/2 tl droog mosterdpoeder, optioneel en naar smaak
snufje cayennepeper, optioneel en naar smaak (maakt de soep niet pittig en zorgt voor meer smaak)
100 g geraspte, extra scherpe cheddarkaas van hoge kwaliteit, met een kleine beetje voor garnering

Bereiding

  • Voeg in een kleine steelpan bij 1 el gesmolten boter, de in blokjes gesneden ui toe en bak op middelhoog vuur tot de ui doorschijnend en nauwelijks bruin is. Roer tussendoor.
  • Voeg de knoflook toe en bak ongeveer 30 seconden, onder voortdurend roeren, zodat het niet aanbrandt. Haal van het vuur en zet de pan opzij.
  • Voeg in een grote pan met zware bodem 4 el boter, bloem en bak op middelhoog vuur gedurende ongeveer 3 tot 5 minuten , onder voortdurend roeren, tot de bloem is ingedikt. Je maakt een roux en het is heel belangrijk dat het mengsel dik is, anders zal de soep later nooit goed indikken.
  • Voeg langzaam de groentebouillon toe, en daarna de kookroom, maar blijf roeren
  • Laat het mengsel ongeveer 15 tot 20 minuten op laag vuur sudderen, of totdat het is ingedikt. Roer met tussenpozen.
  • Snijd terwijl het mengsel suddert de broccoli en wortelen. Voeg na 15 tot 20 minuten sudderen de broccoli, wortelen en de ui en knoflook toe die je eerder opzij had gezet.
  • Voeg zout, peper, eventueel paprikapoeder, eventueel droog mosterdpoeder en eventueel cayennepeper toe. Als je deze smaakmakers niet bij de hand hebt, is dat oké, maar ze voegen wel een subtiele diepte van smaak toe. Roer weer goed.
  • Laat de soep ongeveer 20 tot 25 minuten op laag vuur sudderen, of totdat deze is ingedikt.
  • Rasp de kaas terwijl de soep suddert. Het is belangrijk om een ​​kaas van hoge kwaliteit te gebruiken (niet de goedkoopste die je kunt vinden), omdat de smaak van de soep ervan afhangt. Gebruik geen voorgeraspte kaas in zakjes met ritssluiting, want die kaas is bestand tegen smelten en zal niet goed worden opgenomen. Voeg na ongeveer 20 tot 25 minuten sudderen de meeste kaas toe, maar bewaar een kleine hoeveelheid voor het garneren.
  • Roer de kaas erdoor tot het gesmolten en volledig is opgenomen. Doe de rest van de kaas op tafel over de soep als garnering.

Email deze pagina

Print deze pagina

Deel deze pagina