Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

Rib Eye

Rib-Eye gegrild met salsa verde

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd 30 min

Ingrediënten

1 kg rib eye steak
2 el roomboter
Zout en peper naar smaak

Italiaanse Salsa Verde
50 g bladpeterselie, stengels verwijderd
3 knoflookteentjes, gehakt
1 tl zout
1 tl zwarte peper
2 el kappertjes, uitgelekt
2 ansjovisfilets fijngehakt
120 ml Extra vergine olijfolie
2 el rode wijnazijn
¼ tl rode pepervlokken
1 tl Citroenschil
2 el citroensap

Bereiding

 • Verwarm de grill, (of grillpan) voor op hoog vuur.
 • Leg de steaks op een snijplank en breng op smaak met peper en zout aan alle kanten.
 • Leg de gekruide steaks op de hete grill en bak ze 5-6 minuten aan elke kant voor medium-rare (2 1/2 cm steak) of 6-8 minuten aan elke kant voor een 3 1/2 cm steak.
 • Houd je direct afleesbare vleesthermometer bij de hand! Zoek voor een perfecte medium-rare naar een interne temperatuur van 58 °c. Zodra je die 58 °c ziet, trek je de steaks snel van de grill.
 • Bedek ze met boter en laat 5 tot 10 minuten rusten voordat je ze serveert.
 • Maak de salsa verde terwijl de steaks rusten. In een kleine keukenmachine pulseer je de peterselie, knoflookteentjes, zout, peper, kappertjes en ansjovis tot ze gemengd zijn, maar zo dat je de ingrediënten nog steeds duidelijk zien (een beetje dik). Doe het peterseliemengsel in een kommetje en voeg de olijfolie, rode wijnazijn, rode pepervlokken, citroensap en citroenschil toe. Roer tot het een mooie gelijkmatige salsa verde is.
 • Snijd de biefstuk tegen de draad in ( zie tip) en serveer met de salsa verde.
 • Tip: Biefstuk snijden: hoe doe je dat?
  Op de juiste manier je biefstuk snijden: het is zó belangrijk voor het juiste mondgevoel. Een malse steak die perfect is gebakken en mooi 10 minuutjes heeft gerust, verandert alsnog in een schoenzool als deze niet goed is gesneden. Biefstuk snijden is dus essentieel, maar bij vleessoorten met een grove draad zoals bijvoorbeeld bavette, is het zelfs cruciaal. Bavette snijden: doe je het niet goed, dan kauw je je een slag in de rondte. Zo zonde.

  Doet vlees snijden dan echt zoveel voor je eindresultaat? Yep. Een perfecte steak kun je letterlijk aan gort snijden. Zonde, want bavette snijden is niet moeilijk. Je moet alleen even weten hoe het moet.

  Vlees op de draad snijden:
  Vlees bestaat uit spierweefstel en de draden in vlees zijn spiervezels. Bij het snijden van je steak, moet je eerst goed kijken naar de richting van die draden. Leg je vlees op een houten snijplank en kijk goed naar de spiervezels (draad) van je vlees. Lopen de draden horizontaal van links naar rechts, dan snijd je precies tegen die draad in, dus verticaal. Je snijdt dus óp de draad in plaats van met de draad mee. Snijd NOOIT met de draad mee, want dat resulteert in een steak die nauwelijks te kauwen valt. Zéker wanneer je een smaakvolle, maar grovere steak als bavette klaarmaakt. In het geval van bijvoorbeeld tournedos is de draad zo fijn, dat de schade beperkt blijft. Maar dan nog. Altijd op de draad snijden.

  Klinkt logisch, maar vlees verkeerd snijden is misschien wel één van de meest fatale fouten bij het bereiden van een fijne steak.

  Email deze pagina

  Print deze pagina

  Deel deze pagina