Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

Salade-poulet-thai-epicee-laap-kai-600x400

Pittige Thaise kipsalade

Salade voor 4 personen
Bereidingstijd 45 min.

Ingrediƫnten

Voor de pittige Thaise kip
350-400 g kipfilet zonder botten (filet of dij)
2 teentjes knoflook
1 klein stukje verse gember
1 halve stengel citroengras
een klein half glas kippenbouillon (of een glas water met een halve lepel gevogeltebouillon in poedervorm)
limoensap
1 tl rietsuiker
3 el vissaus
2 handjes Thaise basilicumblaadjes
1 hand muntblaadjes
1 hand korianderblaadjes
2 kleine sjalotten (fijn gehakt)

Voor de Thaise groentesalade
1 rode ui
ongeveer tien blaadjes Chinese kool
1/2 komkommer
1 kleine paprika (of halve paprika)
een beetje chilipoeder
3 el geroosterde rijstpoeder (optioneel)

Bereiding

  • Begin met het fijnhakken van de kip met een mes. We hebben het dan over hele kleine stukjes! Bijna zo dun als gehakt! De restjes van een gebraden kip kun je ook heel goed gebruiken. Hak ook de gember, citroengras en knoflook heel fijn, en meng met je kip terwijl je de rest klaarmaakt.
  • Bereid de saus voor! meng de gevogeltebouillon, vissaus, suiker en de helft van het limoensap. Verwarm deze saus ongeveer 3 minuten in een pan op middelhoog vuur (om het een beetje te verminderen en te concentreren), voeg dan de kip met de knoflook en gember toe om het 3-4 minuten te koken. Als je ooit overgebleven gebraden kip gebruikt, laat de saus dan 5-6 minuten opwarmen en voeg je kip slechts 1 minuut toe, aangezien deze al gaar is …
  • Hak terwijl de kip kookt de kruiden fijn (munt, koriander, basilicum) en bewaar enkele blaadjes voor de dressing. Snijd ook je groenten: rode ui, kool, komkommer, paprika. Je kunt ook heel fijngehakte sperziebonen gebruiken, of welke andere groente je ook lekker vindt, het is aan jou.
  • Als de kip gaar is, meng je met de sjalotjes en 3/4 van de kruiden. Meng op een bord de fijngesneden groenten met de rest van de kruiden. Leg ze bovenop je kip en bedruip ze met de saus. Breng op smaak met de rest van het citroensap, een beetje chilipoeder en werk af met het geroosterde rijstpoeder.
  • Dus ja, geroosterde rijstpoeder, ik weet wat je gaat zeggen: wat is dit voor iets? In feite is het gewoon rauwe Thaise kleefrijst, die in een pan geroosterd is en daarna gemengd. Het geeft een beetje geroosterde kant aan het gerecht en het geeft dikte en consistentie aan de saus en het gerecht. Ik zei dat het optioneel was omdat het niet overal te vinden is, maar het voegt echt iets toe aan het gerecht.
  • Email deze pagina

    Print deze pagina

    Deel deze pagina