Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd 60 min
Ingrediënten
1 el plantaardige olie
750 g kippendijen met bot met vel
150 g dik gesneden spek , gehakt
1 grote ui gesnipperd
3 teentjes knoflook dun gesneden of gehakt
250 g champignons
240 ml droge witte wijn of vermout
120 ml kippenbouillon
een flinke hand verse peterselie gehakt
125 g zure room
zout en peper naar smaak
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Kruid de kip met peper en zout. Verhit olie in een ovenvaste, diepe koekenpan op hoog vuur. Voeg de kip toe met het vel naar beneden en bak tot ze goudbruin zijn. Draai om en bak de andere kant 1-2 minuten. Haal de kip uit de pan en giet het overtollige vet af.
- Voeg het gesneden spek toe aan dezelfde pan en bak tot het knapperig is. Haal uit de pan, zet opzij en laat het overtollige vet weglopen (zonder de pan af te vegen).
- Zet het vuur lager tot middelhoog. Voeg het spek terug aan de pan samen met de gesnipperde ui en kook tot het zacht is, maar niet bruin.
- Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut.
- Voeg de champignons toe en bak tot ze zacht zijn.
- Voeg de witte wijn of vermout toe. Zet het vuur hoog, breng aan de kook, schraap de bodem van de pan om de bruine stukjes in de vloeistof te mengen. Kook nog 2 minuten om de alcohol in te koken.
- Voeg kippenbouillon en peterselie toe. Leg de kip terug in de pan,cmet de huid naar boven. Bak 45 minuten, de kip moet heel zacht zijn.
- Haal de kip eruit en zet apart. Roer de zure room door de saus, proef en breng op smaak met peper en zout.