Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

Miso-Sweet-Potatoes-105

Geroosterde zoete aardappelen met miso, gember en bosuitjes

BIJGERECHT VOOR 4 PERSONEN
BEREIDINGSTIJD: 60 MIN.

Ingrediënten
2-3 kleine zoete aardappelen, in de lengte doormidden gesneden
Olijfolie, om in te smeren
120 ml olijfolie, kokosolie, boter of ghee
1 grote sjalot, zeer fijn gesneden
2 tl gember fijngehakt
1 el miso
Zout naar smaak
3 lente-uitjes, in plakjes

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 220 ⁰C.
  • Snijd zoete aardappelen in de lengte doormidden (niet schillen!) en leg ze op een ovenpapier en op een bakplaat, met de gesneden kant naar beneden. Bestrijk of spuit de schilzijden in met olijfolie.
  • Rooster 30-40 minuten tot ze gaar zijn. Kijk na 30 minuten, houd er rekening mee dat ze langer nodig kunnen hebben als ze erg groot zijn. Als ze gaar zijn, draai ze om en rooster ze als ze meer karamelisatie nodig hebben. Het is hier goed om een ​​beetje kleur langs de randen te krijgen.
  • Maak tijdens het roosteren de ‘boter’ van sjalot, gember en miso. Verhit de olie, boter of ghee op middelhoog vuur, voeg de sjalot toe en bak deze voorzichtig goudbruin, onder regelmatig roeren ongeveer 5-6 minuten. Voeg de gember toe, kook nog 2-3 minuten. Voeg de miso toe en gebruik een vork, meng het door het mengsel, verdeel het zoveel mogelijk. Wordt het niet romig, prak de miso gewoon zo klein mogelijk, en laat deze stukjes licht krokant worden, sauteer ongeveer 2 minuten. Zet het vuur uit.
  • Wanneer de zoete aardappelen naar wens gekarameliseerd zijn, leg ze dan op een schaal met de snijkant naar boven, verwarm de misoboter opnieuw, prik de aardappels op een paar plekken in met een lepel (zodat de misoboter erin kan trekken) en schep dan een eetlepel of twee van de saus over elke aardappelhelft en zorg ervoor dat je de sjalot, gember en miso mee schept.
  • Bestrooi met een beetje zout en bestrooi met gehakte lente-uitjes. Geniet ervan als bijgerecht of als veganistisch hoofdgerecht, samen met een salade.

Email deze pagina

Print deze pagina

Deel deze pagina