Lunch voor 4 personen
Bereidingstijd 30 min.
Ingrediënten
Salade
2 pitabroodjes (bij voorkeur volkoren)
4 grote trostomaten -zaadlijsten verwijderd en daarna fijngehakt
½ komkommer – zonder zaadjes en in plakjes
½ rode ui – gesneden
2 lente-uitjes (lente-uitjes) – gehakt
1 krop Romain sla – gesneden
20 g verse munt – gehakt
20 g peterselie – gehakt
½ granaatappel – alleen pitten
snufje sumak
snufje versgemalen zwarte peper
Citroendressing met Sumak
1 citroen – uitgeperst
3 el olijfolie
¼ theelepel zeezout
¼ theelepel versgemalen zwarte peper
½ teen knoflook – geschild en fijngehakt
½ tl lichtbruine suiker
1 theelepel sumak
Sumak Hummus
1 blik kikkererwten (400 g) – uitgelekt en gespoeld
1 ½ el tahin
1 el versgeperst citroensap
1 teen knoflook
2 el olijfolie
1 ½ tl (4 g) sumak
¼ tl zout
snufje versgemalen zwarte peper
snufje rode pepervlokken
Bereiding
- Rooster de pitabroodjes in een grote droge koekenpan op hoog vuur en scheur ze in grove stukken (of rooster ze onder de grill of in een broodrooster).
- Klop alle ingrediënten voor de dressing samen in een kleine kom.
- Meng in een grote kom de pitta-stukjes, de resterende salade-ingrediënten en de dressing. Roer door elkaar en doe in een serveerschaal. Laat een paar minuten staan terwijl je de hummus maakt.
- Om de hummus te bereiden, verwerk je de kikkererwten in een keukenmachine 1-2 minuten, of tot een gladde massa. Voeg de tahin, het citroensap, de knoflook, de olie toe, en daarna ¼ theelepel sumak en het zout en de peper. Mix opnieuw tot het dik en romig is.
- Schep de hummus op de serveerschaal, al roerend met een lepel. Bestrooi met de rode pepervlokken en de resterende sumak.
Je kunt natuurlijk ook kant-en-klare hummus gebruiken en granaatappelpitten uit een zakje, maar zelf maken is toch lekkerder.
Dit lunchgerecht kan je natuurlijk ook als vegetarisch hoofdgerecht gebruiken.