Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd 50 min
Ingrediënten
4 eendenborsten
zout
peper
4 passievruchten
70 ml whisky
2 steranijs
100 ml ahornsiroop
10 g zwarte stroop
500 g (nieuwe) aardappelen
boter
1 bosje bieslook , fijngesneden
zout
Bereiding
- Begin met de passievruchtensaus door het fruit doormidden te snijden, het vruchtvlees en de zaden van binnenuit te verwijderen en in een kleine steelpan te doen.
- Voeg vervolgens de whisky en steranijs toe en breng aan de kook. De whisky mag flamberen, laat de alcohol wegbranden en haal de pan van het vuur tot de vlam gedoofd is.
- Voeg de ahornsiroop en de zwarte stroop toe en breng weer aan de kook. Haal van het vuur zodat de ingrediënten kunnen trekken. Verwarm de saus als je klaar bent om te serveren.
- Was en doe de (nieuwe) aardappelen in een pan van geschikte grootte, bedek ze met koud water en breng aan de kook. Kook ongeveer 10-15 minuten tot ze gaar zijn. Giet af en laat iets afkoelen.
- Terwijl de aardappelen afkoelen, leg je de eendenborst op een snijplank, met de velkant naar boven en kerf met een scherp mes de huid schuin in. Draai dan de eendenborst om en kerf in de tegenovergestelde richting.
- Kruid de eendenborst met zout en zwarte peper. Verhit een ovenvaste koekenpan op hoog vuur. Als de pan heet is, leg je de eendenborst met het vel naar beneden in de droge pan. Zet het vuur lager zodat het zachtjes frituurt en bak ze dan in 5 minuten goudbruin.
- Verwarm de oven voor op 190°C. Schuif de braadpan in de oven en bak de borst 3 minuten aan één kant, draai dan de eendenborst om en bak nog 3 minuten.
- Haal uit de oven en leg de borst op een bord en laat op een warme plaats 5 minuten rusten.
- Terwijl de eend rust, verwarm je een grote koekenpan op middelhoog vuur en doe je er een grote klont boter in. Zodra de boter begint te schuimen, voeg je de aardappelen toe en druk je ze een beetje fijn in je hand voordat je ze in de pan doet.
- Doe de aardappelen in de warme boter en breng op smaak met zout. Haal de pan van het vuur en voeg vlak voor het serveren de bieslook toe samen met de gesneden eendenborst en hete passievruchtensaus.