Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

saoto-soep-1

Surinaamse Saoto soep

HOOFDGERECHT VOOR 6 PERSONEN
BEREIDINGSTIJD: 2 UUR

Ingrediënten
Voor de soep
3 l water
600 g soepkip (het liefst bouten)
4 cm laos
4 teentjes knoflook
1 ui, gesneden en verticaal door de helft gesneden
1 stengel citroengras (sereh)
1 salamblaadje
2 grote kipbouillonblokjes
Tuinkruidenbouillon
1 tl witte peper

Voor de garnituur
6 gekookte eieren
300 g taugé
300 g gebakken aardappel, julienne
1 pakje soe-on (gebakken vermicelli van de toko)
Gebakken uitjes
2 dubbele kipfilets
1 takje selderij, fijngesneden
1 rode peper
5 el zoute ketjap (asin)

Bereiding

  • Hak de soepkip in 3 of 4 grote stukken (of laat doen door de slager). Was de kip en de kipfilet. Breng de 3 liter water aan de kook in een ruime pan. Doe daar de kip en de kipfilet in samen met de laos, hele tenen knoflook, ui, citroengras, 1 salamblaadje, bouillonblokjes en witte peper. Breng dit alles aan de kook. Haal na een half uur de kipfilet eruit.
  • De soep moet nog 1 uur verder koken op een zacht vuurtje. Proef Daarna even of de soep voldoende smaak heeft qua zout, zo niet op smaak afmaken met tuinkruidenbouillon of maggiblokjes.
  • Maak intussen de kipfilet klaar door het vlees uit elkaar te trekken. Kook de eieren hard en pel ze. Maak de taugé schoon, door de onderkant en de zaaddopjes te verwijderen. Bak de soe-on (vermicelli). Indien je al gebakken vermicelli gebruikt, dan hoeft dit natuurlijk niet. Heb je geen gebakken vermicelli gekocht, dan bak je dit beetje bij beetje in een laagje olie in een koekenpan.
  • Doe al deze ingrediënten in aparte schalen. Houd de peper even onder de hete kraan, verwijder de zaadjes en doe in een schaaltje met de 5 lepels zoute ketjap. Pers even fijn en meng. Dit is de ketjap sambal.
  • De soep wordt als volgt geserveerd: Neem een eenpersoons soepkom en doe daar het ei in, gevolgd door de taugé, gebakken aardappelstukjes (julienne gesneden), een beetje gebakken uitjes, de stukjes kipfilet, en boven op de vermicelli.
  • Schenk daarna de soep erover heen en garneer het met een beetje soepselderij. Maak de soep eventueel een beetje pittig door er ketjap sambal bij te doen.

Tips:

  • Gebruik spitskool als extra garnituur ingrediënt. Neem dan ongeveer 300 gram gesneden spitskool voor dit recept. Voeg het toe bij stap 3 van de bereiding.
  • De Saoto soep kan zowel als voorgerecht en als hoofdgerecht worden geserveerd. Indien je het als hoofdgerecht serveert, doe je er een kom witte rijst bij.
  • Saoto soep kan door iedereen naar smaak en wensen worden gegeten. Bij het serveren kan er gerust iets weggelaten worden.
  • De Saoto soep kan je 1 dag bewaren in de koelkast.

Bron: Surinam cooking

Email deze pagina

Print deze pagina

Deel deze pagina