Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

rigatoni met wodka

Rigatoni met wodka

Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd 30 min

Ingrediƫnten

400 g gedroogde rigatoni
Zeezout
1 el olijfolie
1 el ongezouten boter
1 grote of 2 kleine sjalotten, fijngehakt
Rode pepervlokken, naar smaak
3 middelgrote teentjes knoflook, gehakt
120 ml wodka
100 g tomatenpuree
Vers gemalen zwarte peper
150 – 200 ml slagroom, naar smaak
Een paar basilicumblaadjes, gehakt om af te maken
Geraspte goede Parmezaanse kaas of Pecorino kaas, om te serveren

Bereiding

 • Kook de pasta in goed gezouten water beetgaar, ongeveer 1 minuut gaar. Schep 400 ml pastawater eruit en zet apart. Giet de pasta af.
 • Verhit olijfolie en boter in je lege pastapan op middelhoog vuur. Voeg sjalotten, knoflook en pepervlokken toe (1/2 tl voor een gematigde hitte) en kook tot de sjalotjes zacht maar niet bruin zijn, ongeveer 3 tot 4 minuten. Voeg wodka toe en kook, roer alles wat vastzit, totdat de wodka verdwijnt.
 • Voeg tomatenpuree toe en kook, al roerend, gedurende 3 tot 4 minuten, tot de tomatenpuree een tint donkerder is. Voeg 250 ml van het gereserveerde pastawater toe, schraap eventuele vastzittende tomatenpuree weg en roer tot het mengsel een saus wordt.
 • Breng het nu op smaak – ik voeg ongeveer 2 tl zeezout en veel zwarte peper toe,en laat het 2 minuten sudderen.
 • Voeg room toe; Ik begin met 100 ml en voeg dan meer toe, een scheutje per keer, totdat ik de tint oranje / roze krijg wat het doel is.
 • Voeg de uitgelekte pasta toe aan de saus en roer om het te laten hechten aan de saus en voeg de laatste pastawater toe, een scheutje per keer, om de saus los te maken. Kook de pasta en saus samen 1 minuut.
 • Bestrooi met basilicum en schep in kommen, garneer elk met Parmezaanse kaas of Pecorino en extra rode pepervlokken, naar smaak.
 • Tip:
  Wat doet de wodka?
  Afhankelijk van wie je het vraagt, dient de wodka om de consistentie van de saus te verbeteren en / of de smaak en geur te verhogen. Maar het is meestal traditie, maar je kunt de smaak meer naar boven laten komen door het niet af te koken.

  Mag ik de wodka overslaan? Ja.

  Moet ik de wodka eraf koken? Helemaal niet. Wodka wordt traditioneel later in het gerecht toegevoegd, zodat de smaak blijft. Als je kleine kinderen hebt kun je de wodka er af koken. Of je kunt het koken overslaan of het na de tomatenpuree toevoegen als je wilt dat het meer aanwezig is.

  Inspiratie:smittenkitchen.com

  Email deze pagina

  Print deze pagina

  Deel deze pagina