Deze eenvoudige, smakelijke en gezonde PADDESTOEL-WALNOOT-LINZENPATÉ is glutenvrij en veganistisch. Lekker als hartig tussendoortje met wortel- en selderijstengels, of andere dipgroenten, crackers of groentechips.
Of als voorgerecht met vers brood of (vegan) wraps of panini’s.
RECEPT VOOR 10 PORTIES
BEREIDINGSTIJD: 20 MIN.
Ingrediënten
60 g shiitake of eekhoorntjesbrood
3 el extra vierge olijfolie
40 g rode ui of lente-ui, in plakjes gesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1/2 tl bruine suiker
2 laurierblaadjes (optioneel)
1 el balsamicoazijn
1 el appelciderazijn of citroensap
1 el tamari of sojasaus
2 tl miso-pasta of 2-3 el kappertjes
1 el verse rozemarijn
8 salieblaadjes
1 el verse tijm
85 g walnoten
225 g gekookte linzen
Zout en peper naar smaak
Bereiding
- Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
- Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en voeg de uien, gehakte knoflook, suiker en laurierblaadjes toe. Laat 5 minuten bakken, blijf roeren. Voeg de champignons toe en bak nog 3-4 minuten.
- Voeg de balsamicoazijn, appelciderazijn, tamari en verse kruiden toe. Roer en kook nog 2-3 minuten, tot de champignons zacht en gaar zijn.
- Hak intussen de walnoten grof en rooster ze in een pan met een theelepel olie of in een voorverwarmde oven op 180 °C gedurende 8 à 10 minuten.
- Voeg de linzen en geroosterde noten toe aan de champignons en roer. Verwijder de laurierblaadjes en doe het mengsel in een keukenmachine of blender. Laat 5 minuten rusten en voeg dan miso of kappertjes toe en maal tot het mengsel dik en glad is. Voeg 1-2 eetlepels water toe om de paté indien nodig romiger te maken. Voeg peper en zout naar smaak toe.
- Doe het in een kom en serveer direct met geroosterd brood, crackers of als aperitief. Of dek het af met een deksel en bewaar in de koelkast gedurende 4-5 dagen of in de vriezer tot 6 maanden.