Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

Pad thai

Pad thai met tofu of kip of garnalen

Hoofdgerecht voor 2 personen
Bereidingstijd 30 min

Ingrediënten

125 g droge pad thai noedels (rijstnoedels)
Kokend water om noedels te bedekken
1 grote sjalot, fijn gesneden (beter dan ui hier)
4 teentjes knoflook (fijngehakt)
1 tl gehakte gember (optioneel)
2 eieren, losgeklopt met een vork met een royaal snufje zout (indien vegan, geen ei)
150 – 200 g tofu, kipfilet of gepelde garnalen
zout en peper naar smaak
2 el arachideolie, wokolie of kokosolie
1 limoen

Pad Thai-saus:
3 el vissaus ( of gebruik vegan vissaus )
3 el bruine suiker (of kokossuiker , palmsuiker of gewone suiker)
3 el rijstazijn
1 tl sojasaus
Garneer:
partjes limoen, verse taugé, chilivlokken, gehakte uitjes, geroosterde pinda’s

Bereiding

  • Kook de noedels volgens de instructies op de verpakking.
  • Snipper de sjalot, knoflook en gember en zet apart.
  • Klop de twee eieren in een kom met een vork los en voeg een snufje zout toe en zet ook opzij.
  • Maak de Pad Thai Saus met een garde vissaus , rijstazijn , bruine suiker en sojasaus in een kleine kom en zet ook opzij.(zie opmerking)
  • Bereid en kook het eiwit: Kip: snijd kip in zeer dunne reepjes en breng op smaak met zout en peper.
  • Of Crispy Tofu: Dep tofu met keukenpapier en druk stevig aan. Snijd tofu in blokjes van een 1/2 cm, bestrooi met zout en peper en voor extra krokant, en dep in een beetje maizena.
  • of Garnalen: Pel eventueel en breng op smaak met peper en zout.
  • KOOK: Schroei de gekruide kip, garnalen of tofu in een wok met hete olie tot ze gaar zijn op middelhoog vuur.
  • ROER DE PAD THAI: Pak alles erbij: gehakte sjalotten , geklutste eieren, gekookte noedels, gekookte eiwitten en Pad Thai-saus en zet rond het fornuis.
  • Verhit 2 eetlepels arachideolie in de wok op middelhoog vuur, voeg sjalot-knoflook-gember toe en roer,en bak in slechts een paar minuten goudbruin en geurig.
  • Maak een kuiltje in het midden van de wok ,en schep dus het sjalottenmengsel naar de zijkant van de pan en voeg de losgeklopte eieren toe. Roer ze met een metalen spatel door elkaar en maak er kleine stukjes van. Laat ze een beetje bruin worden en voeg ze toe aan de sjalotten en ga ondertussen door met het proces van klein maken.
  • Voeg de uitgelekte, halfzachte noedels toe en meng ze met het eiermengsel, al roerend, omdraaiend, constant bakkend gedurende 3-4 minuten tot de noedels zacht en buigzaam worden.
  • Voeg de Pad Thai Saus toe en kook 1 minuut. Het zal in het begin nogal raar ruiken, maar de smaak zal perfect zijn.
  • Voeg de kip of tofu of garnalen toe en draai en schep de noedels nog een paar minuten om. Kook tot de noedels zacht zijn (maar nog steeds een beetje taai) en voeg een beetje water toe als het te droog lijkt.
  • Voeg de taugé en geroosterde pinda’s toe (of serveer ernaast) en bestrooi met chilivlokken en bosuitjes. Pers eventueel een beetje limoensap er boven uit.
  • proef!
  • Pas zout zuur en zoetheid naar wens aan door een snufje zout , meer limoen of meer een snufje suiker naar smaak toe te voegen. Schep nog een keer om en serveer meteen. Verdeel over twee borden en garneer naar keuze.
  • Opmerking:
    Het geheim van de beste Pad Thai is de saus! Het moet in evenwicht zijn . Zout, zoet en zuur!
    Vissaus (of vegan vissaus ) en sojasaus voeg de zoute component toe.
    Bruine suiker of honing voegen zoetheid toe. (In Thailand is het traditioneel om palmsuiker te gebruiken)
    Rijstazijn of tamarindepasta en limoensap, voeg de zure component toe.
    het is een delicaat evenwicht tussen zout, zuur en zoet, en als je het vindt, verheft het het gerecht helemaal! Deze saus is naar mijn smaak perfect in balans.
    Dus proeven maar!

    Email deze pagina

    Print deze pagina

    Deel deze pagina