Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

Griekse aubergine stoofpot

Griekse aubergine stoofpot

Vegetarisch hoofdgerecht voor 6 personen
Bereidingstijd 90 min waarvan 60 min oventijd

Ingrediënten

500 g aubergine, in blokjes gesneden
zeezout
Extra vierge olijfolie
1 grote gele ui, gesnipperd
1 groene paprika, steel en zaadlijsten verwijderd, in blokjes gesneden
1 (winter)wortel, gehakt
6 grote teentjes knoflook, fijngehakt
2 droge laurierblaadjes
1 tot 1 ½ tl zoete paprikapoeder OF gerookt paprikapoeder
1 tl gemalen koriander
1 tl gedroogde oregano
¾ tl kaneelpoeder
½ tl gemalen kurkuma
½ tl zwarte peper
750 g gehakte tomaat
2 blikken kikkererwten van 400 g, bewaar het vocht
Verse kruiden zoals peterselie en munt als garnering

Bereiding

  • Verwarm de oven op 200 °C.
  • Leg aubergineblokjes in een vergiet boven een grote kom of direct boven je gootsteen en bestrooi met zout. Zet ongeveer 20 minuten opzij zodat de aubergine de bitterheid kan “uitzweten”. Spoel af met water en dep ze droog.
  • Verwarm in een grote stoofpot 60 ml extra vierge olijfolie op middelhoog vuur tot het glinstert maar niet rookt. Voeg uien, paprika en gesneden wortel toe.
  • Kook 2-3 minuten, onder regelmatig roeren, voeg dan knoflook, laurier, kruiden en een snufje zout toe. Kook nog een minuut, roer tot het geurig is.
  • Voeg nu aubergine, gehakte tomaat, kikkererwten en het bewaarde vocht toe. Meng goed.
  • kook dit 10 min. Roer vaak. Haal van de kookplaat, dek af en zet in de oven.
  • Kook in de oven gedurende 45 minuten tot de aubergine gaar is tot zeer zacht. (Terwijl de aubergine aan het stoven is, moet je een of twee keer controleren of er meer vocht nodig is. Als dit het geval is, haal dan kort uit de oven en roer er ongeveer ½ kopje water per keer door.)
  • Als de aubergine klaar is, haal uit de oven en voeg een flinke scheut olijfolie toe , garneer met verse kruiden (peterselie of munt).
  • Serveer warm of op kamertemperatuur met wat Griekse yoghurt of Tzatziki-saus en een pitabroodje.

Email deze pagina

Print deze pagina

Deel deze pagina