Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

Carrot-salad-featured-320x320

Franse wortelsalade

  • SALADE VOOR 4 PERSONEN
    BEREIDINGSTIJD: 10 MIN.

Ingrediƫnten
450 g wortelen
2 bosuitjes

Voor de dressing
2 el olijfolie
2 el citroensap (of azijn)
1 tl gladde Dijon-mosterd
1 tl honing (of ahornsiroop of agavesiroop)

Bereiding

  • Klop de ingrediĆ«nten voor de dressing samen in een slakom.
  • Schil en rasp de wortelen. De snelste manier is met een keukenmachine. Hak de bosui fijn.
  • Voeg de wortels en bosui toe aan het dressingmengsel. Meng goed door elkaar om de wortel gelijkmatig in de dressing te smeren. Laat staan en absorbeer de dressing voordat je hem serveert.


Tips voor een heerlijke salade:

  • Rasp de wortel fijn! Het maakt een enorm verschil voor het uiteindelijke gerecht. Een eenvoudig recept straalt soms alleen uit als je op de details let. Een scherpe blokrasp of keukenmachine maakt het verschil.
  • Doe het rustig aan met de dressing. Je hebt niet zoveel dressing nodig als voor een groene salade. Wees natuurlijk niet gemeen, maar onthoud dat je de wortel niet wilt verdrinken.
  • Laat de salade staan voordat je hem serveert: een uurtje laten staan maakt een groot verschil.
  • De salade kan het beste op kamertemperatuur worden geserveerd, omdat koelen de smaak kan verminderen.
    Je kunt dit van tevoren maken en in een afgedekte pot tot 48 uur in de koelkast bewaren. Haal het een uur voor het serveren eruit om het op kamertemperatuur te laten komen.


Variaties voor wortelsalade

  • Wortelen hoeven niet oranje te zijn! Gebruik kleurrijke wortelen als basis voor de salade.
  • Meng de groenten. Voeg (of vervang zelfs) pastinaak of pompoen toe, allemaal natuurlijk fijngeraspt.
  • Fijngesneden sugar snaps of geblancheerde sperziebonen of snijbonen vormen een heerlijke toevoeging.
  • Voeg een flinke eetlepel verse kruiden toe, zoals peterselie, dragon, bieslook of kervel.
  • Maak het wat zoeter met een handvol rozijnen.
  • Voeg wat gehakte augurken of kappertjes toe.
  • Voeg voor het serveren wat crunch toe met een beetje pitjes. Ik hou van zonnebloem of pompoen.
  • Maak een stevigere salade door een blikje afgespoelde kikkererwten toe te voegen.
  • Japanse wortelsalade: voeg een lepel miso en een scheutje geroosterde sesamolie toe aan de dressing. Garneer met sesamzaadjes.
  • Marokkaanse wortelsalade: voeg een halve theelepel gemalen komijn toe aan de dressing en roer door een handvol fijngehakte verse muntblaadjes.

Email deze pagina

Print deze pagina

Deel deze pagina