Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

how-to-make-dukkah-2

Dukkah

Dukkah is een Egyptische droge mix van geroosterde noten, zaden en kruiden die fijn zijn gemengd. Traditioneel wordt dukkah gegeten door vers Egyptisch brood eerst in olijfolie en vervolgens in het notenmengsel te dopen, maar het dient ook als een veelzijdige smaakmaker in de Egyptische keuken.

Het woord is afgeleid van het Arabische voor “pond”, aangezien het mengsel van kruiden en noten samen wordt gestampt, nadat het droog is geroosterd tot een textuur die niet poedervormig of pasta-achtig is. De feitelijke samenstelling van de kruidenmix kan variëren van familie tot familie, van verkoper tot verkoper, hoewel er gemeenschappelijke ingrediënten zijn, zoals sesam, komijn en koriander, zout en peper.

Recept voor zelfgemaakte dukkah

Ingrediënten
100 g sesamzaad
75 g pijnboompitten
75 g korianderzaad
½ tl komijnpoeder
½ tl zout
½ tl chilipoeder (ik gebruikte alleppo peper
½ tl baharat kruidenmix (witte en zwarte peper, kaneel, kruidnagel en nootmuskaat)

Bereiding

  • Meng de pijnboompitten en korianderzaad in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Als de mix begint te kleuren, voeg je de sesamzaadjes toe en rooster je verder tot ze goudbruin zijn.
  • Doe dit mengsel in een hoge beker en meng met een staafmixer. Voeg komijn, baharatmix, chilipoeder en zout toe. en Roeren.
  • Gebruik als smaakmaker bij het koken, serveer als bijgerecht met brood en olijfolie of gebruik het voor deze auberginefrietjes.

Email deze pagina

Print deze pagina

Deel deze pagina