Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

bouillon-recipe-h20

Zelfgemaakte groentebouillon

Wat is bouillon?
Technisch gezien is een bouillonblokje een gedehydrateerd blokje of poeder dat wordt gebruikt om een ​​instant groentebouillon te maken. De versie van dit recept is eigenlijk een soort “Soeper mix”, maar je gebruikt het op dezelfde manier als bouillonblokjes. Het wordt gebruikt om een ​​snelle, smaakvolle bouillon te maken, bijvoorbeeld bij het koken van soepen, risotto’s, curries, wat dan ook.

Het belangrijkste…
Houd er rekening mee dat bouillon vrij zout is en erg geconcentreerd. In het recept heb ik om te beginnen 1 theelepel per 1 kopje water/vloeistof gebruikt. Je kunt van daaruit aanpassen op basis van wat je met de bouillon maakt en wat je persoonlijke voorkeur is.

Dit recept vereist een keukenmachine. Je kunt natuurlijk een half recept maken door de helft van de ingrediënten te gebruiken als je niet veel bouillon nodig hebt. En als je een versie zonder zout wil maken, vries dan de gepureerde groenten in kleine hoeveelheden in, bijvoorbeeld ijsblokjesbakjes, net nadat je ze hebt gepureerd. Voeg zout toe in elke gewenste hoeveelheid later in het kookproces.

Ingrediënten
150 g prei, in plakjes gesneden en goed gewassen
200 g venkelknol, gehakt
200 g wortel, goed geschrobd en gehakt
100 g selderij
100 g knolselderij, geschild en gehakt
30 g zongedroogde tomaten
100 g sjalotten, geschild
3 middelgrote teentjes knoflook
250 g fijnkorrelig zeezout
40 g bladpeterselie, gehakt
60 g koriander, gehakt (optioneel)

Bereiding

  • Doe de eerste vier ingrediënten in de keukenmachine en pulseer ongeveer twintig keer. Voeg de volgende vier ingrediënten toe en pulseer opnieuw. Voeg het zout toe, pulseer nog wat. Begin met 1 theelepel bouillon per 1 kopje (250 ml) en pas vanaf daar aan op basis van je persoonlijke voorkeur. Voeg dan de peterselie en koriander toe. Het kan zijn dat je wat van de gehakte groenten op de kruiden moet scheppen, zodat ze fijngehakt worden.
  • Je zou moeten eindigen met een soort vochtige, losse pasta. Bewaar 1/4 ervan in een pot in de koelkast voor de komende dagen, en vries de resterende 3/4 in voor gebruik in de volgende maand. Door al het zout stolt het nauwelijks, waardoor het gemakkelijk is om het direct uit de vriezer in de pan te scheppen voordat het kookt.

Email deze pagina

Print deze pagina

Deel deze pagina