Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

tomatosoup-4

Tomatensoep met basilicum

SOEP VOOR 4 PERSONEN
BEREIDINGSTIJD: 90 MIN.

Ingrediënten
Voor de geroosterde tomaten
1,2 kg roma- of pruimtomaten, gehalveerd
8 teentjes knoflook, gepeld
3 el olijfolie
Versgemalen peper en zout

Voor de gekarameliseerde uien
½ el olijfolie
2 uien, in dunne plakjes gesneden

Toevoegingen aan de soep
Bosje basilicum , alleen de blaadjes
½ tl gedroogde oregano
400- 500 ml water of vegetarische bouillon, afhankelijk van hoe dik je de soep wilt
Versgemalen peper en zout naar smaak

Optioneel
Volle melk/room voor een romige textuur (of lichte/gewone kokosmelk voor een veganistische soep)
Parmezaanse kaas, voor een pittige, smaakversterkende smaak
1 of 2 el boter, voor een rijkere smaak

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 ⁰C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Leg de gehalveerde tomaten en knoflookteentjes op de bakplaat en besprenkel met 3 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Rooster 40-45 minuten in de oven.
  • Terwijl de tomaten roosteren, kan je de gekarameliseerde uien maken: 1/2 eetlepel olijfolie in een grote pan doen en op middelhoog vuur zetten. Voeg de plakjes ui toe en roer om de uien met olijfolie te bedekken. Kook, af en toe roerend. Controleer de uien elke 5-10 minuten totdat ze volledig zijn gekarameliseerd en goudkleurig zijn geworden. Dit duurt gewoonlijk 20 minuten.
  • Als de tomaten en knoflook klaar zijn met roosteren, laat ze dan 10 minuten afkoelen, doe ze dan in een keukenmachine of krachtige blender en mix ze tot een gladde massa. Voeg vervolgens basilicum en gekarameliseerde uien toe en mix opnieuw. Je kunt ook de tomaten in de grote pan doen en een staafmixer gebruiken. Het gaat eigenlijk alleen om wat je tot je beschikking hebt.
  • Doe na het blenden terug naar de pan, zet op middelhoog vuur en voeg oregano, vegetarische bouillon en zout en peper naar smaak toe. Van daaruit kan je de eventuele extra’s toevoegen die je wilt (zoals vermeld in de ingrediënten). Laat de tomatensoep 10 minuten sudderen voor het serveren. Garneer met Parmezaanse kaas.

Email deze pagina

Print deze pagina

Deel deze pagina