RECEPT VOOR THAISE PINDASAUS
BEREIDINGSTIJD: 10 MIN.
Ingrediƫnten
2 el rode currypasta, panang-currypasta of massaman-currypasta (elk geeft een iets andere smaak)
300 ml kokosmelk
80 g geroosterde pinda’s
2 el geroosterde witte sesamzaadjes (of vervang door 2 el extra pinda’s)
1-2 tl vissaus
2 el fijngehakte palmsuiker
2-3 el tamarindesap of 1 el tamarindepasta
Bereiding
- Maal de pinda’s in een keukenmachine fijn. Als je sesamzaadjes gebruikt, maal ze dan fijn met een vijzel en stamper, en pas op dat je ze niet te veel vermaalt tot sesamboter.
- Zet een kleine pan op middelhoog vuur met 60 ml kokosmelk en kook tot de helft in. Voeg de currypasta toe en kook onder voortdurend roeren, ongeveer 2 minuten tot het erg dik is. Als het te snel dikker wordt, voeg dan een scheutje kokosmelk toe om het wat losser te maken.
- Roer de rest van de kokosmelk, gemalen pinda’s, gemalen sesamzaadjes, vissaus, palmsuiker en tamarinde sap erdoor. Laat nog een paar minuten sudderen tot het is ingedikt tot een dipachtige consistentie, en roer regelmatig om te voorkomen dat de bodem verschroeit.
- Proef en pas indien nodig kruiden aan met meer suiker, vissaus en tamarindesap.