Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

Paddenstoelenrisotto

Paddenstoelenrisotto

Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd 60 min

Ingrediƫnten

1 l groentebouillon
120 ml water
3 el olijfolie
2 preien
4 dikke teentjes knoflook, grof gehakt
450 g paddenstoelen, gescheurd of in plakjes
Zout en peper
1 1/2 el verse rozemarijn (of tijm of salie)
200 g arborio rijst
60 ml witte wijn (of champagne) of zie opmerkingen
60 g Parmezaanse kaas of pecorino

Bereiding

  • Verwarm de bouillon en het water in een middelgrote pan op het fornuis.
  • Snijd de prei in dunne halve maantjes.
  • Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de gesneden prei, knoflook en champignons toe, kruid royaal met peper en zout en bak al roerend tot de champignons hun vocht vrijgeven.
  • Voeg de rozemarijn toe. Zet het vuur hoger en laat de champignons een beetje karamelliseren, terwijl ze uit hun vocht koken.
  • Zet 2/3e van de champignons apart op een bord. Zet het vuur lager tot middelhoog en voeg de rijst toe aan de koekenpan, rooster de rijst een beetje, 2-3 minuten.
  • Voeg de wijn toe en schraap eventuele bruine stukjes eruit. Kook alle wijn af.
  • Schep de warme bouillon in de rijst, kopje voor kopje, roer steeds, schraap eventuele rijst van de bodem en laat de rijst de bouillon opnemen voordat je meer toevoegt.
  • Verhoog het vuur tot medium. Dit proces duurt ongeveer 20 minuten. Als rijst aan de bodem van de pan blijft plakken, zet dan het vuur lager tot middelhoog.
  • Zodra alle bouillon is geabsorbeerd en de rijst gaar is (mals, romig en toch al dente in het midden en nog steeds in vorm), roer je de champignons die je apart hebt gezet en de kaas erdoor en proef je .
  • Pas de smaak met zout en peper naar wens aan. Parmezaanse kaas is pittiger dan pecorino , dus houd hier rekening mee.
  • Als je een beetje zuur wilt, een klein beetje citroenschil is hier lekker of een paar druppels azijn.
  • Email deze pagina

    Print deze pagina

    Deel deze pagina