Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

phpThumb_generated_thumbnail (1)

Klassieke Franse uiensoep

SOEP VOOR 6 PERSONEN
BEREIDINGSTIJD: 2 UUR

Ingrediënten
4 el ongezouten boter
1 kg uien, in dunne plakjes gesneden
3 takjes verse tijm
1 laurierblad
1 tl zout, plus meer naar smaak
2 tl bloem
150 ml droge witte wijn
200 ml runderbouillon
1 1/2 kopje water
Versgemalen zwarte peper, naar smaak
6 plakjes (van 1 cm) van een stokbrood, diagonaal gesneden
800 g Gruyère-kaas, versnipperd
2 el fijngeraspte Parmezaanse kaas

Bereiding

  • Smelt de boter in een grote braadpan of soeppan op middelhoog vuur. Voeg de uien, tijm, laurierblad en afgemeten zout toe. Smelt de uien langzaam, onder regelmatig roeren tot de uien heel zacht en diep goudbruin zijn, ongeveer 45 minuten (als de uien op enig moment te donker lijken te worden of aan de pan beginnen te kleven, zet dan het vuur lager). Voeg de bloem toe, roer goed om het te combineren met de uien en kook al roerend gedurende 1 minuut. Voeg de wijn toe en laat al roerend 2 minuten sudderen. Voeg de bouillon en het water toe, breng het aan de kook en laat het 30 minuten zachtjes sudderen, af en toe roeren. Proef en breng op smaak met eventueel extra zout en peper.
  • Verwarm de oven tot 180 °C en plaats een rek in het midden. Leg de plakjes stokbrood in een enkele laag op een bakplaat en rooster ze 8 minuten. Draai de plakjes om en rooster nog 7 minuten.
  • Zet de grill aan en leg de geroosterde stokbrood op een omrande bakplaat of in een ondiepe bakvorm.
  • Pluk het laurierblad en de takjes tijm uit de soep en gooi ze weg. Verdeel de soep over de (hittebestendige) soepkommen en bedek ze met stokbrood. Bestrooi de broodjes met de geraspte gruyère en de geraspte Parmezaanse kaas. Rooster, ongeveer 4 tot 5 centimeter van het vuur, tot de kaas is gesmolten en bubbelt, ongeveer 2 minuten. Serveer onmiddellijk.

Email deze pagina

Print deze pagina

Deel deze pagina