Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

107_plum_upside_down_cake-11a76fba-e745-437f-b565-62194d1481-99f43feb-cf23-41d9-9a5d-7bec7a153c8b_s640x800_q80_noupscale_contain

Gekarameliseerde pruimencake

DESSERT VOOR 8 PERSONEN
BEREIDINGSTIJD: 60 MIN.

Ingrediënten
2 tl zonnebloemolie, om in te vetten
300 g kristalsuiker
100 g ongezouten boter, heel zacht
½ tl vanille-extract
¼ tl zout
8 pruimen, gehalveerd en ontpit
40 g donkerbruine basterdsuiker
2 eieren
25 g maïzena
50 g gemalen amandelen
100 g meel
1 tl bakpoeder

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een ronde springvorm van 23 cm in met de zonnebloemolie en plaats deze op een bakplaat.
  • Doe voor de karamel 225 g kristalsuiker in een kleine, brede, zware pan op laag vuur. Laat de suiker zonder roeren volledig oplossen. Zodra het vloeibaar is, laat je het 15-20 minuten zachtjes borrelen of tot het een diep gouden kleur heeft. Voeg 10 g van de boter, de helft van het vanille-extract en het zout toe, terwijl je de pan zachtjes ronddraait om de boter te mengen terwijl deze smelt. Eenmaal volledig gesmolten, haal je het onmiddellijk van het vuur en giet je de karamel in de voorbereide springvorm. Leg de pruimenhelften erop, met de snijkant naar beneden, dicht tegen elkaar aan en zet apart.
  • Klop in een grote mengkom de overgebleven boter samen met de overgebleven kristalsuiker en de bruine suiker tot bleek en romig. Dit duurt 2-3 minuten met een elektrische garde of mixer. Als je er geen hebt, gebruik dan een houten lepel. Voeg de eieren een voor een toe en klop goed. Voeg als de eieren goed gemengd zijn het overgebleven vanille-extract, de maïzena, amandelpoeder, bloem en bakpoeder toe aan de kom en schep met een metalen lepel erdoor tot ze net gemengd zijn (zorg ervoor dat je niet te veel mengt). Giet vervolgens over pruimen. Maak de bovenkant glad en bak gedurende 40-45 minuten tot het gaar is. Een cocktailprikker die in het midden van de cake wordt gestoken, moet er schoon uitkomen.
  • Leg de cake op een rooster en laat 5 minuten afkoelen in de vorm voordat je het op een serveerschaal legt. Om dit te doen, plaats je de serveerschaal op de vorm en draai je deze om voordat je de zijkanten van de vorm loslaat en de bodem verwijdert. Laat de cake nog 5 minuten afkoelen voordat je hem in plakjes snijdt.

Email deze pagina

Print deze pagina

Deel deze pagina