Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

fe6daf19858f35555f2d6bc6e23696a17e438101-plateau5fromages-lesfromagesdemilien

De kaasplank

Het perfecte kaasplankje
Welke kazen horen er thuis op een typisch Frans kaasplankje voor na het eten? Hoe moet je de kazen serveren? Wat erbij drinken? 7 tips!

1. Selecteer 4 tot 5 kazen. Minder mag ook, maar meer is niet echt nodig. Dan wordt de keuze voor je gasten te moeilijk. Bovendien moet het allemaal wel passen op de kaasplank, want de verschillende kaassoorten mogen elkaar niet raken.

2. Voor een goede mix van smaken kies je een kaas uit elke (of zoveel mogelijk) van de 5 Franse kaasfamilies: geitenkazen, harde/halfharde kazen, witschimmelkazen, blauwe kazen en roodschimmelkazen.

3. Vertel de kaasboer wanneer je de kazen wilt serveren. Dan kiest hij of zij de juiste rijpheid van de zachte kazen van het plateau. In Frankrijk krijg je daarbij termen als frais (jong), fait (rijp) en bien fait (zeer rijp) te horen.

4. Gebruik bij voorkeur een houten plank voor het kaasplateau, want daarop kun je de harde kazen (zoals comté en beaufort) makkelijker aansnijden. Serveer om dezelfde reden altijd een mes zonder kartels bij de kaasplank.

5. Haal de kaas een half uurtje van te voren uit de koelkast. Dan komen vooral de zachte kaasjes beter op smaak en daarmee tot hun recht. Maar pas op, langer is géén goed idee, want dan worden de kazen al snel zweterig en minder ferm (vooral in de winter, in warme huizen).

6. Schenk witte wijn bij de kaasplank, vooral als er geitenkazen bijzitten. Bijna alle rode wijn overstemt de kaasaroma’s. De beste keuze is sauvignon-blanc, sancerre, chardonnay of gewurztraminer (als je veel pittige kaasjes hebt). En zoete witte wijn, zoals sauternes, is erg lekker bij roquefort. Als je toch per se rood wilt drinken, kies dan een zo ‘licht’ mogelijke rode wijn, zoals een rode Loire-wijn of een beaujolais. Lees ook: 5 perfecte wijn-kaascombinaties.

7. Serveer iets zoets bij de kazen. Druiven werken goed en een klein schaaltje vijgenjam is ook een prettige afwisseling. En het summum: pâte de coing (harde gelei van kweepeer), die je bij de Franse kaasboer en goede Nederlandse kaasspeciaalzaken kunt krijgen.

Tip 1: Een kaasplateau komt in Frankrijk vóór het zoete dessert, niet erná.

Tip 2: Wikkel de overgebleven kazen weer in hun vetvrije papier en stop ze samen in een plastic zak terug in de koelkast. Sluit de zak gedeeltelijk af. Verrassend genoeg zorgt zo’n zak voor een perfect klimaat, want de kazen blijven een klein beetje vochtig, terwijl de licht openstaande zak wel ‘ademt’. Dit in tegenstelling tot een afgesloten plastic bakje waarin er sneller schimmel op de kazen verschijnt.

Email deze pagina

Print deze pagina

Deel deze pagina