Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

vin-blanc-et-fromage-cc-Matej-Novak-1024x680

5 sterke wijn-kaascombinaties

5 STERKE WIJN-KAASCOMBINATIES

Heerlijk die Franse stinkkaasjes, maar wat voor een wijn drink je erbij?

Algemene tips voor wijn- en kaascombinaties

  • Ten eerste: witte wijn is beter bij kaas dan rood. Niet zozeer vanwege de kaas, eerder vanwege de wijn: kazen hebben namelijk een hoog aromatisch vermogen en drukken de wijnen weg. Uitzonderingen zijn jonge kaas (type gouda), morbier en jonge comté.
  • Kaas en wijn moeten elkaar versterken. Bij sterke kaas schenk je daarom bij voorkeur aromatische of zelfs kruidige wijnen. Zoals gewurztraminer, sauvignon en pinot gris.
  • Dezelfde kaas kan in jonge of in oude versie om verschillende wijnen vragen.
  • Toch liever rood? Kies bij wijnen dan een wijn met een laag tanninegehalte, zoals macon rouge, beaujolais, pinot noir uit de Bourgogne of de Elzas.

1. Chaource & chardonnay
Brillat savarin en chaource zijn beide zachte, romige witschimmelkazen die bijna aan boter doen denken. Dat gaat goed samen met een chardonnay. Of een eventueel een rode pinot noir uit de Elzas of de Bourgogne. Originele keuze: een bubbelwijn op basis van chardonnay, zoals crémant de Bourgogne.

2. Geitenkazen & riesling
Bij geitenkazen gaat het erom of ze nog jong en fris zijn of al oud en met veel smaak. In alle gevallen past witte wijn goed bij chèvre. Bij een jonge geitenkaas met een hoog vetgehalte zou ik een jonge droge wijn zoals een chardonnay, macon-villages of een riesling drinken. Hoe ouder het geitenkaasje, hoe zouter en droger deze is. Prima te combineren met een saint-véran, pouilly fuissé of zelfs een meursault. Deze wijnen mogen dan wel wat ouder zijn. Algemene tip: combineer een geitenkaas met een witte wijn uit de streek waar hij vandaan komt.

3. Morbier & pinot noir
Morbier, de bekende kaas uit de Jura met een aslaagje in het midden, kan zowel met wit als rood. Bij keuze voor rood zou ik een wijn met weinig tannines nemen, zoals een pinot noir uit de Elzas of een rode macon.

4. Comté & vin jaune
Een oude comté is goed te combineren met meursault, witte Arbois-wijn of een droge maar pittige pinot gris. Maar de mooiste combinatie blijft voor mij een hele rijpe comté (36 maanden oud) met een mooie ‘vin jaune’ (de mooiste is natuurlijk château-chalon). Deze wijnen gemaakt van de savagnin-druif vermijden oxidatie dankzij de bescherming door een vliesje (sous voile). Het zijn wijnen die je moet leren drinken, met een geur die een beetje aan kerrie doet denken

5. Époisses of Munster & gewurztraminer
Munsterkaas uit de Vogezen (Elzas) of époisses en ami du chambertin uit de Bourgogne zijn – vooral wat ouder – zeer sterk ruikende kazen. Dit komt omdat de korst een aantal weken met brandy ingewreven is. Een uitmuntende combinatie hierbij is een aromatische gewurztraminer. Ook een pinot gris vendanges tardives (licht zoete wijn) is een uitstekende combinatie, want zoals gezegd: hoe sterker de kaas, hoe aromatischer de wijn moet zijn.

Bij de kaasplank: 1 wijn is eigenlijk niet genoeg…
Helaas is er nooit één wijn geschikt voor het hele plateau de fromages. Dus kies of een neutrale wijn met tamelijk neutrale kazen. Ofwel één soort kaas, die je met één wijn combineert.

Email deze pagina

Print deze pagina

Deel deze pagina