Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

Coq au vin

Coq au vin

Hoofdgerecht voor 6 personen
Bereidingstijd 3 uur + marineren

Ingrediënten

1 haan van ongeveer 3 kg (of anders een grote kip), snijd
het karkas van je haan in stukjes
50 cl water
een bouquet garni

Coq au vin marinade
75 cl rode wijn (een goede Bourgogne)
4 jeneverbessen
1 kruidnagel
1 takje tijm
2 laurierblaadjes

Coq au vin groente
300 g champignons (Parijse champignons, cantharellen, eekhoorntjesbrood …)
300 g wortelen
200 g gerookt
spek
2 gele uien
3 teentjes knoflook (evt. +12 in een netje)
12 sjalotten

Voor de coq au vin saus
30 cl kalfsbouillon (zelfgemaakt of uit poeder)
1 klein glas cognac
2 blokjes pure chocolade

zout
zwarte peper
boter

Bereiding

  • Snijd eerst je haan in stukken of vraag je poelier om het voor je te doen. Je hebt tien stuks nodig. Bewaar de botten en het karkas goed, evenals de stukjes huid en eventueel overbodig vet (Maak daar een soort pluimveebouillon van).
  • Coq au vin marinade (dag van te voren bereiden):
    Bereid vervolgens de marinade door alle ingrediënten (wijn, laurier, tijm, kruidnagel, jeneverbes) te mengen. Voeg je stukjes haan toe en marineer een nacht in de koelkast.
  • Maak tegelijkertijd een soort pluimveebouillon.
  • Bak in een beetje boter je hanenbotten bruin, in kleine stukjes geplet, evenals de huid en al het afval van de haan. Bruin gedurende enkele minuten, bedek dan met water. Voeg een bouquet garni toe en reduceer tot de helft.
  • Het idee is om alle kooksappen en de smaken van het haankarkas terug te winnen in een soort sap dat later gebruikt zal worden.
  • Filter goed om alleen de vloeistof te behouden en bewaar een nacht in de koelkast.
  • Koken van de coq au vin (dezelfde dag):
  • Haal de stukjes haan uit je marinade. Bewaar de marinade goed en droog de stukken haan goed af.
  • Bak in een grote braadpan het gesneden gerookte spek goudbruin. Haal het uit de braadpan, maar bewaar het vet goed.
  • In dit vet bak je stukjes haan (huidkant) bruin. Als er niet genoeg vet is, voeg dan een beetje boter toe. Zodra je stukjes goudbruin zijn, haal je ze uit de ovenschaal.
  • Bak de twee gesnipperde uien en 3 gesnipperde knoflookteentjes bruin.
  • Als de uien en knoflook een paar minuten bruin zijn, leg je je haan terug in de braadpan (niet de borst, die leggen we later terug). Direct afblussen met cognac en eventueel alles flamberen.
  • Voeg de marinade toe aan de wijn en vul deze aan met de pluimveebouillon die je de dag ervoor met het karkas hebt klaargemaakt. Voeg eventueel ook je teentjes knoflook in een netje toe als je dat lekker vindt en laat op laag vuur ongeveer 1 uur en 45 minuten sudderen (eerst afgedekt, dan na 1 uur het deksel verwijderen om de saus in te laten trekken).
  • Controleer regelmatig het vloeistofpeil en aarzel niet om indien nodig een beetje water (of hanenbouillon) toe te voegen.
  • Coq au vin saus en groente:
  • Verwarm na 1 uur en 45 minuten koken de oven voor op 180 °C.
  • Neem je stukjes haan (bewaar de saus natuurlijk!). Leg je haan in een ovenschaal (met sausbodem) en zet deze voor ongeveer 45 minuten in de oven. Ik vind het lekker om de coq au vin in de oven af ​​te werken om een ​​beetje “uit te drogen” en het vel knapperig te maken.
  • Ondertussen maken we de saus af. Voeg in je ovenschotel de schuin gesneden wortelen, sjalotten, de kalfsbouillon en de pure chocolade toe.
  • Zet op middelhoog vuur tot je een gladde saus krijgt (ongeveer 30-40 minuten).
  • Bak kort voor het einde van het koken de champignons in een beetje boter en voeg ze toe aan de saus en het spek om ze op het laatste moment op te warmen. Kruid (zout, peper).
  • Coq au vin dressing:
  • Het enige wat je hoeft te doen is je haan uit de oven halen, toevoegen aan je ovenschotel met de saus en serveren. Leg voor de dressing een of twee stukken haan in een diep bord met wortelen, champignons en bosuitjes.
  • Besprenkel met de saus en serveer!
  • Email deze pagina

    Print deze pagina

    Deel deze pagina