Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

Chili-con-carne-2-1200-768x1152

Chili con carne

HOOFDGERECHT VOOR 5 PERSONEN
BEREIDINGSTIJD: 20 MIN. + 110 MIN. KOOKTIJD/strong>

Ingrediënten
2 el olijfolie
800 g rundergehakt
1 grote ui, gehakt
4 teentjes knoflook, gehakt
2 el gemalen komijn
2 el gedroogde oregano
2 tl gerookt paprikapoeder
1/2 tl cayennepeper plus extra als je van pittig houdt
2 el tomatenpuree
800 g gepelde tomaten
150 ml runderbouillon
400 g (blik of pot) bruine bonen, uitgelekt
Zout en peper naar smaak
Handvol verse peterselie, gehakt

Bereiding

  • Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en bak tot ze licht goudbruin zijn, 2 tot 3 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut.
  • Voeg het gehakt toe en bak tot het gaar is en er helemaal geen roze meer te zien is in het vlees (ongeveer 8 minuten).
  • Voeg de komijn, oregano, paprika, cayennepeper en tomatenpuree toe en bak al roerend ongeveer 2 minuten.
  • Voeg de tomaten, runderbouillon en bonen toe. Breng op smaak met peper en zout, roer de peterselie erdoor en breng op laag vuur aan de kook.
  • Kook, af en toe roerend, tot de chili een beetje dikker wordt, ongeveer 1,5 uur.

Tips:

  • Door baking soda voor het bakken aan het gehakt toe te voegen, houd je het vlees vochtig doordat je de PH-waarde verhoogt en voorkomt dat de eiwitten te snel binden (waardoor het vlees uitdroogt). Hiervoor meng je ½ tl baking soda met een el water. Meng goed en meng het dan voor het bakken door het vlees.
  • Bak het vlees niet bruin. Dit is het punt waarop je smaak begint op te bouwen. Probeer eens met een beetje spekvet te bakken voor extra smaak!
  • Als je gehakt braadt, zorg dan dat de pan niet te vol is. Door een te volle pan gaat het vlees stomen in plaats van bruin bakken en loop je veel smaken mis.
  • Kruid goed en vanaf het begin. Door vanaf het begin zout toe te voegen, kunnen de smaken zich tijdens het koken ontwikkelen. Vergeet niet op het einde te proeven en indien nodig meer toe te voegen.
  • Verhoog de smaak met wat azijn voor het serveren. Dit klinkt misschien vreemd, maar voeg eens een eetlepel rode wijnazijn toe voordat je stoofgerechten serveert. Je zult niet geloven dat het gerecht er een boost van krijgt.
  • Net als ieder stoofpotje, smaakt deze chili de volgende dag beter, dus dit is het perfecte gerecht dat de volgende dag kan worden opgewarmd.

Email deze pagina

Print deze pagina

Deel deze pagina