Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

Chili con carne

Chili con carne

Hoofdgerecht voor 8 personen
Bereidingstijd 110 min

Ingrediënten

2 el olijfolie
2 middelgrote uien ,gesnipperd
4 teentjes knoflook , fijngehakt
500 g mager biologisch rundergehakt
1 tl zout
1 el zoete chilipoeder of naar smaak
1/4 tl gerookte chilipoeder, of naar smaak
1 el gemalen komijn
2 tl oregano
2 zoete paprika ’s (rood, oranje, geel of gemengd), in blokjes gesneden
1 blik (400 g) hele, gepelde tomaten (of dezelfde hoeveelheid geplet of gepureerd)
500 ml water
2 kleine blikken kidneybonen of zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
1 klein blikje verse of bevroren maïskorrels

Voor de garnering:

Zure room
Geraspte scherpe cheddar
Gesneden bosuitjes
Avocadoschijfjes
Gesneden sla
Gehakte verse jalapeños
Verse koriander

Bereiding

  • Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur.
  • Voeg de uien en knoflook toe en bak, vaak roerend, gedurende 6 minuten, of tot de uien zacht worden.
  • Voeg het gehakt en het zout toe. Breek het vlees met de rand van een lepel, en bak gedurende 5 minuten, of totdat het niet meer roze is.
  • Voeg de chilipoeders, komijn en oregano toe aan de pan. bak, al roerend, gedurende 1 minuut. Roer de paprika’s erdoor.
  • Doe de tomaten en hun sappen in een blender en pulseer gedurende 5 seconden om ze fijn te maken. Voeg ze toe aan de pan samen met het water en breng aan de kook.
  • Zet het vuur lager en laat minimaal 45 minuten of maximaal 1 1/2 uur sudderen, of tot de vloeistof goed op smaak is (hoe langer hoe beter!).
  • Voeg meer heet water toe tijdens het koken, ongeveer een 1/2 kopje per keer, als het mengsel te dik lijkt.
  • Voeg de bonen en maïs toe en kook, al roerend, gedurende 5 minuten, of tot het heet is.
  • Proef en voeg eventueel meer zout of chilipoeder toe.
  • Serveer je favoriete garnering erbij op tafel en geniet er van.
  • Email deze pagina

    Print deze pagina

    Deel deze pagina