Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

spaghetti-cacio-e-pepe_cover

Cacio e pepe

Dit traditionele pastagerecht is geliefd in de regio Lazio waar ook Rome in ligt. Met weinig ingrediënten die veel smaak bevatten, draait het om goede techniek.
Pasta, kaas, peper. Het ziet er gemakkelijk uit, maar degenen die dit gerecht thuis hebben geprobeerd, hebben vaak problemen. Te zout, een plakkerige textuur en een slecht gemengde saus zijn de meest voorkomende problemen voor beginners. Maar wanhoop niet. De beste manier om een ​​perfecte cacio e pepe te bereiden, is door het traditionele recept tot op de letter te volgen, met aandacht voor alle stappen die een eenvoudig gerecht van pasta en kaas omtoveren tot een waar meesterwerk.

Cacio
Om een ​​goede, romige en smaakvolle cacio e pepe te bereiden, is de kaaskeuze essentieel. Volgens het traditionele recept moet het pecorino romano (ook bekend als cacio) zijn. Deze oude schapenkaas heeft een zeer oude oorsprong en wordt al sinds de Romeinse tijd geproduceerd en gewaardeerd. Het werd als smaakmaker gebruikt door edelen en als een langdurige voedingsbron voor legionnaire soldaten (ze kregen 30 gram per dag om hun brood en farro-soep te versterken).

Rijk aan energie en licht verteerbaar, het is zelfs nog beter in het recept dat zijn potentieel het beste benut.

Behalve dat het een scherpe smaak heeft die anderen omarmt, verandert cacio in een fluweelzachte crème wanneer het wordt gemengd met heet water. Gebruik dezelfde hoeveelheid water en pecorino en meng ze voorzichtig in dezelfde kom waar je de al dente pasta giet die je zojuist hebt uitgelekt om ervoor te zorgen dat je het niet verkeerd doet.

De pasta
Om ervoor te zorgen dat cacio e pepe pasta niet plakkerig wordt, moeten we ervoor zorgen dat we de spaghetti (of nog beter: de tonnarelli) uitlekken als ze heel beetgaar zijn en ze dan nog even in een pan koken met de peperbouillon (zie hieronder) en een beetje van het pastawater zelf. Als de pasta gaar is (hij moet nog beetgaar zijn), kunnen we hem voorzichtig mengen in de kom waarin we de cacio-room hebben bereid.

De traditionele bereiding vereist het mengen van cacio en water met de uitgelekte pasta, maar als we niet de juiste vaardigheden en bewegingen hebben ontwikkeld, kunnen we alles bederven door klontjes te laten vormen.

Peper bouillon
Nooit van gehoord? Het is een heel eenvoudige stap die je cacio e pepe intens aromatisch maakt. Om het voor te bereiden, breek je wat peperkorrels met een mes en verwarm je ze in een pan met een pollepel water uit de pastapot zolang de pasta gaar moet worden. Giet vervolgens de spaghetti of tonnarelli, die ruim voor de aanbevolen kooktijd moet worden uitgelekt, in dit gepeperde water.

Eet het zo snel mogelijk op!
Eén van de sterke punten van cacio e pepe is de romigheid van de kaas, terwijl deze smelt en zich mengt met de pasta. Als je het laat rusten of afkoelen, wordt de zachte room een ​​plakkerig mengsel dat de pasta vasthoudt. Bereid het dus alleen voor als je het direct kunt eten. Het is tenslotte zo goed dat je het niet kunt laten om het ter plekke te verslinden.

Zie hier voor het recept van authentieke cacio e pepe.

Email deze pagina

Print deze pagina

Deel deze pagina