Dit recept staat in de oorspronkelijke versie, dus met lamsvlees. Kip is aanzienlijk minder belastend voor het klimaat dan rund en lam.
Lunchgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd 50 min + 90 min afkoeltijd
Ingrediënten
Voor de kebab:
500 g lamsgehakt(of kip-of rundergehakt)
1 ei
4 teentjes knoflook (geschild en fijngehakt)
1 tl komijnpoeder
1 tl gemalen koriander
1 tl gerookte paprikapoeder
1 tl gedroogde oregano
1/2 tl zout
1/4 tl gemalen zwarte peper
1 el olie (voor de broodvorm, plus extra voor de pan)
Voor de sandwich:
4 pitabroodjes (of naan of flatbread)
1 kopje sla
1 grote tomaat (in plakjes)
1/2 komkommer (in plakjes)
1/4 grote rode ui (geschild en in plakjes)
Tzatziki saus of knoflooksaus
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180⁰ C.
- Meng in een grote kom het gemalen lamsvlees, ei, knoflook, komijnpoeder, gemalen koriander, gerookte paprika, gedroogde oregano, zout en zwarte peper.
- Plaats het mengsel in een geoliede broodvorm van 18x 10 cm en bak ongeveer 30 minuten in de oven of tot de bovenkant licht goudbruin is.
- Je kunt het brood onmiddellijk snijden als je dat wilt, maar voor het beste resultaat volledig laten afkoelen, in aluminiumfolie wikkelen en in de koelkast bewaren tot het stevig is.
- Voeg om op te warmen een beetje olijfolie toe aan een grote koekenpan, snijd het brood heel dun en snijd de plakjes een paar minuten in de hete pan.
- Maak de sandwiches met pitabroodjes, opgewarmd en geroosterd. Verdeel over wat tzatziki of knoflooksaus in het broodje, voeg sla, tomaat, komkommer, ui toe en bedek met meer saus. Ook tahinsaus smaakt hier lekker bij.