Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

falafel

Zelf krokante falafel maken

Vegetarisch hoofdgerecht voor 12 falafels
Bereidingstijd; 50 minuten waarvan 30 min kooktijd (plus 4 uur inweektijd)

Ingrediënten

60 ml + 1 el extra vierge olijfolie
200 g gedroogde (ongekookte / rauwe) kikkererwten, afgespoeld en gedurende minstens 4 uur en tot 24 uur in de koelkast geweekt
50 g grof gesneden rode ui (ongeveer ½ kleine rode ui)
25 g verse peterselie verpakt (meestal bladeren, maar kleine stengels zijn oké)
25 g verse koriander (meestal bladeren, maar kleine stengels zijn ok)
4 teentjes knoflook, in vieren gedeeld
1 tl fijn zeezout
½ tl versgemalen zwarte peper
½ tl komijnpoeder
¼ tl kaneelpoeder

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 190 °C. Giet 60 ml olijfolie in de grote, omrande bakplaat en draai tot de pan gelijkmatig bedekt is met de olie.
  • Meng in een keukenmachine de geweekte en uitgelekte kikkererwten, ui, peterselie, koriander, knoflook, zout, peper, komijn, kaneel en de resterende 1 el olijfolie. Verwerk tot een gladde massa in ongeveer 1 min.
  • Maak met je handen van ongeveer 2 eetlepels van het mengsel per keer de falafel. Vorm de falafel in kleine pasteitjes van ongeveer 5 cm breed en 1 cm dik. Leg elke falafel op je geoliede bakplaat.
  • Bak 25 tot 30 minuten in de oven en draai de falafels halverwege het bakken voorzichtig om totdat de falafels aan beide kanten goudbruin zijn.
  • Deze falafels zijn tot 4 dagen goed te bewaren in de koelkast of enkele maanden in de vriezer.

Heerlijke basis voor een falalelwrap of met een pitabroodje

Bron en aangepast: The America’s Test Kitchen Healthy Family Cookbook .

Email deze pagina

Print deze pagina

Deel deze pagina