Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

Vijgen met spek

Vijgen met spek en chili

Dit recept met vijgen is zoet, zout, plakkerig en zuur – alles wat je wilt in een voorgerecht of hapje.

Voorgerecht voor 8 personen
Bereidingstijd 30 min

Ingrediënten

250 g spek aan één stuk, gesneden in blokjes van 1 x 1 cm in de breedte
3 el pure ahornsiroop
8 rijpe verse vijgen, in de lengte gehalveerd
2 el sherryazijn of rode wijnazijn
½ tl gemalen rode pepervlokken, fijngehakt

Bereiding

  • Bak de spekblokjes in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur, onder regelmatig roeren, tot ze bruin en knapperig zijn in 8-10 minuten. Schep het spek met een schuimspaan in een kleine kom.
  • Giet de pan leeg en voeg ahornsiroop al roerend toe aan de pan om te mengen en verwarm op middelhoog vuur. Leg de vijgen in de pan in een enkele laag, met de snijzijde naar beneden. Kook, af en toe met vloeistof ronddraaien, tot de vijgen een beetje zacht en gekarameliseerd zijn, ongeveer 5 minuten.
  • Leg de vijgen met de gesneden kant naar boven op een schaal en druk stukjes spek op het oppervlak van elke vijg.
  • Zet de koekenpan op middelhoog vuur, voeg azijn toe en roer door de sappen. Breng aan de kook en kook, onder voortdurend roeren, tot stroperig in ongeveer 1 minuut. Sprenkel de siroop over de vijgen en bestrooi met rode peper.
  • Email deze pagina

    Print deze pagina

    Deel deze pagina