Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

common-types-of-wine-by-wine-folly

Veel voorkomende soorten wijn

Cabernet Sauvignon
“Kab-er-nay Saw-vin-yawn”
Smaak: zwarte kers, zwarte bes, bakkruiden en ceder (van eikenhout)
Stijl: volle rode wijn
Beschrijving: Cabernet Sauvignon is een volle rode druif die voor het eerst zwaar aangeplant werd in de Bordeauxstreek. Tegenwoordig is het de meest populaire wijnvariëteit ter wereld!

Wijnen hebben een volle body met gedurfde tannines en een lange aanhoudende afdronk die voornamelijk wordt aangedreven door de hogere niveaus van alcohol en tannine die deze wijnen vaak vergezellen.

Combinatie met gerechten: lamsvlees, rundvlees, gerookt vlees, Franse, Amerikaanse, stevige kazen zoals gerijpte cheddar en harde kazen zoals Pecorino.

Alternatieven voor Cabernet Sauvignon

  • Merlot: Middelmatig gewicht, lager in tannines (zachter), met een meer rood fruitig smaakprofiel
  • Cabernet Franc: Licht tot middelzwaar, met hogere zuren en meer hartige smaken, een van de ouderdruiven van Cabernet Sauvignon.
  • Carménère: Meestal afkomstig uit Chili, lijkt qua body erg op Merlot, maar met de agressieve hartige smaken van Cabernet Franc
  • De Bordeaux Blend: Meestal dominant over Cabernet Sauvignon of Merlot, maar omvat ook alle andere Bordeaux-variëteiten

Syrah
“Sear-ah” (ook bekend als Shiraz)
Smaak: Bosbes, pruim, tabak, gezouten vlees, zwarte peper, violet
Stijl: volle rode wijn
Beschrijving: Syrah (ook bekend als Shiraz) is een volle rode wijn die zwaar wordt aangeplant in de Rhônevallei in Frankrijk en Australië. De wijnen hebben intense fruitsmaken en middelzware tannines. Syrah wordt gewoonlijk gemengd met Grenache en Mourvèdre om de rode Rhône-blend te creëren. De wijn heeft vaak een vlezige (runderbouillon, schokkerige) kwaliteit.

Combinatie met gerechten: lamsvlees, rundvlees, gerookt vlees; Mediterrane, Franse en Amerikaanse stevige kazen zoals witte cheddar en harde kazen zoals Spaanse manchego.

Alternatieven voor Syrah
Malbec (Argentinië): Meer zwart fruitig, vaak met agressiever eikenhout, minder vlezig, maar met meer koffie- en chocoladesmaken
Petite Sirah (Verenigde Staten): Deze druif heeft geen genetische verwantschap met Syrah, maar heeft een nog agressievere tannine en een vollere body
Monastrell: meer brede textuur, met vergelijkbare vlezige tonen, maar meer een mengsel van rood en zwart fruit
Pinotageb(Zuid-Afrika): Vergelijkbaar qua body, met nog intensere, rokerige tonen.

Zinfandel
“Zin-fan-dell”
Smaak: Een breed, exotisch scala aan fruit van steen (overrijpe nectarine), tot rood (framboos, zure kers), tot blauw (pruim, bosbes), tot zwart (braam, boysenbes), Aziatisch 5-kruidenpoeder, zoete tabak
Stijl: Medium-bodied tot volle rode wijn
Beschrijving: Zinfandel (ook bekend als Primitivo) is een medium-bodied rode wijn die zijn oorsprong vindt in Kroatië. Wijnen zijn fruitig en kruidig ​​met een middellange afdronk. Zinfandel is een rode druif die misschien beter bekend is in zijn roze variant, White Zinfandel.

Combinatie met gerechten: kip, varkensvlees, gezouten vlees, lamsvlees, rundvlees, barbecue, Italiaans, Amerikaans, Chinees, Thais, Indiaas, vol van smaak zoals cheddar en stevige kazen, zoals Manchego.

Alternatieven voor Zinfandel
Grenache: Meer middelzware en roodfruitige smaken, met de vlezige en peperige eigenschappen die je krijgt met Syrah
Tempranillo (Spanje): Tempranillo heeft meer hartige kersentonen, maar ook minder alcohol en body.
GSM/Rhône-blend: dit is een blend van Grenache, Syrah en Mourvèdre, oorspronkelijk afkomstig uit de Rhônevallei in Frankrijk. Qua smaak lijkt het erg op elkaar, maar meestal niet zo fruitig!
Carignan: Deze wijn heeft niet het kaneelkruid dat Zinfandel vaak uitstraalt. Verwacht meer gekonfijte cranberry-tonen en soms een funky, vlezige toon.

Pinot Noir
“Pee-no Nwar”
Smaak: Zeer roodfruitig (kers, cranberry) en rood-bloemig (roos), vaak met aantrekkelijke plantaardige tonen van biet, rabarber of paddenstoel
Stijl: lichtere rode wijn
Beschrijving: Pinot Noir is een droge, lichte rode wijn die voor het eerst op grote schaal werd aangeplant in Frankrijk. De wijnen hebben doorgaans een hogere zuurgraad en een zachte, zachte afdronk met een laag tanninegehalte .

Combinatie met gerechten: kip, varkensvlees, kalfsvlees, eend, gezouten vlees, Frans, Duits, roomsauzen, zachte kazen, nootachtige medium-stevige kazen zoals Gruyère

Alternatieven voor Pinot Noir
Gamay: Lichter, sappiger, meer bloemig, met subtiele kruidige tonen in de afdronk. Zoek naar wijnen met het label “Beaujolais” uit Frankrijk.
Schiava (Italië): Een zeldzame vondst uit Trentino-Alto Adige met tonen van gekonfijte kersen, rozenbottel en piment.

Chardonnay
“Shar-dun-nay”
Smaak: gele citrusvruchten (Meyer-citroen), gele pulpachtige vruchten (zoals gele peer en appel), tropisch fruit (banaan, ananas), en vaak een vleugje butterscotch, vanille of geroosterde karameltonen van eikenhout
Stijl: Medium tot volle witte wijn.
Beschrijving: Chardonnay is een droge, volle witte wijn die voor het eerst in Frankrijk in grote hoeveelheden werd aangeplant. Wanneer hij op eikenhout is gerijpt, heeft Chardonnay pittige, bourbon-achtige tonen. Ongeweekte wijnen zijn lichter en pittiger met aroma’s van appel en citrus. Chardonnay is de witte druif van Bourgondië.

Combinatie met gerechten: kreeft, krab, garnalen, kip, varkensvlees, champignons, Frans, roomsauzen, zachte kazen zoals triple cream brie, medium stevige kazen zoals Gruyère

Alternatieven voor Chardonnay
Sémillon: Meer middelzwaar, hoewel vaak ook met eikenhout, meer citrus- en kruidenaromaten
Viognier: Vaak rijker van lichaam, met veel geparfumeerde, bloemige aromaten bij eikenhout. Ongeweekte Viognier zijn lichter en pittiger.

Sauvignon blanc
“Saw-vin-yawn Blonk”
Smaak: Agressief citrus gedreven (grapefruit merg), met wat exotisch fruit (honingdauw meloen, passievrucht, kiwi) en altijd een kruidachtige kwaliteit (gras, munt, groene peper)
Stijl: lichte tot middelzware witte wijn
Beschrijving: Sauvignon Blanc is een droge witte druif die voor het eerst op grote schaal werd aangeplant in Frankrijk. Wijnen zijn scherp, meestal met kruiden, “groene” fruitsmaken.

Combinatie met gerechten: vis, kip, varkensvlees, kalfsvlees, Mexicaans, Vietnamees, Frans, geitenkaas met kruidenkorst, nootachtige kazen zoals Gruyère

Alternatieven voor Sauvignon Blanc
Vermentino (Italië): Is minder kruidachtig, maar met meer aantrekkelijke, bittere smaken (bittere amandel)
Verdejo (Spanje): Is bijna identiek, hoewel soms voller van lichaam
Grüner Veltliner (Oostenrijk): Heeft meer hartige groentetonen (rucola, raap, witte peper)

Pinot Gris (ook bekend als Pinot Grigio)
“Pee-no Gree”
Smaak: Delicate citrus (limoenwater, sinaasappelschil) en afvallen van fruit (appelschil, perensaus), witte bloemige tonen en kaasschil (van moer gebruik )
Stijl: Witte wijn met een lichte body
Beschrijving: Pinot Gris is een droge, lichte witte druif die zwaar aangeplant wordt in Italië, maar ook in Frankrijk en Duitsland. Wijnen zijn licht tot middelzwaar en gemakkelijk drinkbaar, vaak met een bittere smaak in de mond (bittere amandel, kinine)

Combinatie met gerechten: Salade, delicate gepocheerde vis, lichte en milde kazen

Alternatieven voor Pinot Gris
Albariño (Spanje): Is vergelijkbaar, maar heeft meer zure en meer citrus gedreven aromaten (mandarijn, sinaasappelsap) en bloemige aromaten
Soave: De druif is Garganega, maar vaak meer gekneusd en geoxideerd appelachtig karakter, nog relatief bitter
Melon: De druif is Melon de Bourgogne, en de wijnstreek heet Muscadet in Frankrijk. Het is vaak veel hoger in zuurgraad, maar met zware droesem en relatief neutrale smaak

Riesling
“Reese-ling”
Smaak: Citrus (kefir limoen, citroensap) en steenfruit (witte perzik, nectarine) komen altijd prominent naar voren, hoewel er meestal ook bloemige en zoete kruidenelementen zijn.
Stijl: Bloemig en fruitgedreven aromatisch wit met een variabele zoetheid. Sommige producenten kiezen ervoor om niet alle druivensuiker te fermenteren en maken de wijn daarom in een “off-dry” stijl.
Beschrijving: Altijd erg zuur, als tafelwijn gemaakt Rieslings kan harmonieus zoet (zoet en zuur) of droog (zeer zuur) zijn. De wijn polariseert omdat sommige mensen droge stijlen te zuur vinden en zoete stijlen te miezerig, maar zoetheid is altijd een beslissing over de wijnbereiding en niet inherent aan de druif.

Combinatie met gerechten: kip, varkensvlees, eend, kalkoen, gezouten vlees, Indiaas, Thais, Vietnamees, Marokkaans, Duits, gewassen korstkazen en fondue

Alternatieven voor Riesling
Moscato: Minder zuur met een veel agressiever bloemig smaakprofiel
Gewürztraminer: Rijker, met minder zuur en een bredere textuur, rozenkoekjes en lychee zijn typische aromaten
Torrontés: Gerelateerd aan Moscato, maar altijd in een droge stijl, voller en bitterder
Chenin Blanc: Ook erg zuur en gemaakt in zoete en droge stijlen, maar veel hartiger met meer appelachtige, hartige aromaten.

Email deze pagina

Print deze pagina

Deel deze pagina