Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

54993875-verschillende-mensen-gaan-eten-op-tafel

Tips voor het maken van een wijn en spijs combinatie

Wijn en Spijs combinaties maken

Staat er een uitgebreid diner op de planning? En moet jij die zelf organiseren? Natuurlijk wil je dat jouw diner een succes wordt, maar er komt nog een hoop bij kijken!

Om de druk voor het diner iets te verminderen wil ik graag dit artikel met jullie delen. Want bij lekker eten hoort lekkere wijn. En deze keer serveer jij gemakkelijk de lekkerste wijn bij het lekkerste gerecht. Maar hoe maak je de beste wijn en spijs combinaties? Volg deze drie tips en je zit gegarandeerd goed!

Wijn en Spijs experiment
Misschien om te beginnen een klein experiment: heb je honing in huis? En sinaasappelsap? Neem dan een lepeltje honing. Dit geeft waarschijnlijk een heel zacht en zoet gevoel in de mond. Neem daarna een slok sinaasappelsap en daarna weer een lepeltje honing. Smaakt die nu nog hetzelfde?

Nog niet overtuigd? Neem dan nu ook nog een slokje sinaasappelsap… Grote kans dat je het zo weer uitspuugt!

Zo werkt het met wijnen en gerechten samenstellen ook. We letten hierbij op de structuur van de wijn, en op de structuur van het gerecht. Om het wat makkelijker te maken leg ik hier de 3 basisregels van wijn en spijs combinaties maken uit. Volgende week gaan we dieper in op wijn en spijs combinaties met voorbeeldgerechten.

Volgorde van wijn drinken
Voordat we beginnen, nog even dit inkoppertje, maar vergeet hem niet. Na een zware wijn kan je een stuk minder genieten van een lichte, delicate wijn. Dus schenk je de wijnen in deze volgorde:

Mousserende wijnen
Jonge, frisse witte wijnen
Rijpe, krachtige witte wijnen
Lichte rosé
Krachtige rosé
Zachte, lichte rode wijnen
Rijpe, krachtige rode wijnen
Rijke zoete wijnen
Denk ook aan jong voor oud.

De 3 basisregels van wijn en spijs combinaties

1. Fris bij fris, rijp bij rijp.

Witte wijnen zoals Sauvignon Blanc zijn vaak fris, door de hogere zuurgraad. Deze wijnen gaan het best samen met gerechten die ook fris smaken. Oudere wijnen, die een rijpingsperiode achter de rug hebben, noemen we rijp. Serveer deze bij gerechten die ook ‘rijp’ zijn. We bedoelen hiermee smaken die vol en intens zijn, zoals truffel of Parmezaanse kaas. Denk hierbij ook aan de bereidingswijze, een witvis of zalm die langzaam gegaard of gegrild is, heeft een veel vollere, rijpe smaak dan dezelfde vis die gestoomd is.

2. Strak bij strak, filmend bij filmend

Deze termen gebruiken we als we het hebben over het mondgevoel. Met ‘strak’ bedoelen we smaken die een samentrekkend gevoel hebben in de mond, denk hierbij bijvoorbeeld aan een zuurtje. Met filmend bedoelen we smaken die een laagje leggen in je mond, zoals honing en romige gerechten. Wijnen met veel zuren en tannine zijn vaak strak, en wijnen met veel suikers zijn vaak filmend. Combineer deze met gerechten die ook strak of filmend zijn.

3. Intensiteit

De intensiteit van de smaak van een wijn is natuurlijk ook heel bepalend voor een wijn en spijs combinatie. Lichte wijnen schenk je bij delicate, lichte gerechten, het beste voorbeeld hiervan is misschien nog wel Chablis (= frisse Chardonnay) met oesters. Als je hier een vollere Chardonnay met houtlagering bij schenkt, of een nog intensere smaak, overstemt die de smaak van de oesters helemaal. Echte krachtpatsers, als Barolo, Malbec of Shiraz schenken we bij gerechten die veel intenser van smaak zijn. Die zijn op hun best bij gerechten met veel body en smaak.

Bedenk bij elke wijn en elk gerecht of deze drie onderdelen overeen komen. Zo ja, heb je hoogstwaarschijnlijk een goede wijn en spijs combinatie gemaakt.

P.S. Absoluut foute wijn en spijs combinaties
Weet je nog, die honing en sinaasappelsap? Dit was het filmende en zoete karakter wat botste met het strakke, zure karakter. Zijn er nog meer dingen die je absoluut moet vermijden? Jazeker… Ik zal er hier nog een paar weggeven: geen spinazie bij zware rode wijnen. In beide zit namelijk veel tannine, waardoor je een heel naar wrang mondgevoel krijgt. Een andere bekende ‘foute’ wijn en spijs combinatie is gerookte zalm met Sauvignon Blanc. Het gerookte, rijpe, filmende karakter botst zo erg met de strakke, frisse Sauvignon, dat die naar metaal zal smaken. En om af te sluiten, serveer bij het dessert niet een ‘gewone wijn’, maar een dessertwijn, koffie, thee of likeur. Tegen het zoete van een dessert kan geen enkele wijn op.

Email deze pagina

Print deze pagina

Deel deze pagina