Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

taking-sheet-of-cookies-out-of-the-oven-royalty-free-image-76158088-1544810483

Tips voor de beginnende kok (en de gevorderde)

Of je nu een aarzelende beginner bent of een volmaakte professional, iedereen die serieus werk wil maken van zijn of haar kooktalent (ook de gevorderde thuiskok) heeft soms wat verfrissing nodig. Hier, in willekeurige volgorde een aantal hulpmiddeltjes die het verblijf in jouw keuken vergemakkelijken:

Maak notities terwijl je bezig bent.
Hield je van je moeder haar perfecte recept voor gebraden kip, maar had je een hekel aan de verhouding ui en knoflook? Je zult je dat niet herinneren wanneer je het recept over een jaar weer tevoorschijn haalt – maar de Post-It die je op het recept hebt achtergelaten en je eraan herinnert, zal helpen.

Lees het recept helemaal door voordat je begint
het voorkomt bijvoorbeeld dat je een zeer hete oven te lang aan laat staan. Of dat je de pasta te lang kookt omdat je afgeleid bent door het lezen.

Leg een vochtige papieren handdoek onder je snijplank.
Dit voorkomt dat hij ronddraait terwijl je iets probeert te doen met een heel scherp mes.

Stel je timer in op een paar minuten korter dan de gevraagde tijd.
Niet alleen verwarmen alle ovens anders, maar je zult in het begin ook nooit echt weten hoe de jouwe omgaat met een nieuwe groente. En aan een te korte oventijd is nog iets te doen. maar als je oventijd overschreden is kan het minder leuke gevolgen hebben.

Breng op smaak en breng op smaak en breng op smaak en breng op smaak…
Kruid nooit zomaar aan het einde. Dat kan te laat zijn. Proef vaak tussendoor. Ik spreek uit ervaring omdat ik dat juist niet genoeg deed.

Vertrouw jezelf!
Als iets er niet helemaal goed uitziet, is het dat waarschijnlijk ook niet. Je weet meer over het eten dat je kookt dan je denkt. Maar raak niet van slag en probeer het de volgende keer gewoon nog een keer.

Koop een weegschaal als je vaak bakt.
Meten is weten!

Maak schoon terwijl je bezig bent.
In plaats van de bende opstapelen terwijl je bezig bent, neem je een kleine pauze om de oppervlakken en gereedschappen die je al hebt gebruikt schoon te maken. Ook al voelt het op dit moment misschien niet zo aan, het bespaart je later tijd en stress.

Gebruik nooit vochtige ovenwanten.
Tenzij je een nieuwe laag huid wilt.

Hak knoflook met de hand fijn.
Knoflookpersen zijn een verspilling van geld – ze brengen de textuur van je geliefde allium in gevaar, nemen tijd om schoon te maken en vertragen in feite.

Haal de koekjes eruit voordat ze gaar zijn
Nogmaals: het is altijd beter om niet gaar dan te gaar te worden. En koekjes blijven doorbakken op de bakplaat nadat je ze uit de oven hebt gehaald.

Leg een papieren handdoek op je snijplank.
Als je meer dan één ding moet hakken, scheelt dit u een enorme hoeveelheid tijd aan het schoonmaken.

Print je recepten uit.
Omdat niemand rauw ei op zijn/haar iPhone wil.

Email deze pagina

Print deze pagina

Deel deze pagina