Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

maqluba-7-1365x2048

Syrische Maqluba van Abdul

Maqluba kan je op veel manieren maken. Deze versie is van mijn collega en Syrisch amateurtopkok, Abdul.

Hoofdgerecht voor 6 personen
Bereidingstijd: 30 min. + 40 min. kooktijd

Ingrediënten

1 grote Aubergine in plakjes
8 lamskoteletten
400 g kortkorrelige rijst Risotto rijst zoals Arborio)
1 el 7 kruidenmix ( gelijke hoeveelheid van: piment, komijn, kaneel, zwarte peper, koriander, kurkuma en gember)
2 tl zout
½ tl zwarte peper
1,2 l heet water
50 gr pijnboompitten
Olijfolie
Griekse yoghurt en een salade naar smaak

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de aubergine in stukken van 2 cm dik.
  • Schep een flinke scheut olijfolie op een bakplaat.
  • Neem een ​​plakje aubergine en doop het in de olie, draai het om en dompel het weer onder tot het goed bedekt is. Leg ze op de bakplaat en herhaal dit met alle plakjes aubergine. Gebruik zo nodig meer olijfolie. Bak in de oven tot ze bruin zijn.
  • Leg de lamskoteletten op een andere bakplaat. Breng op smaak met peper en zout. Bak in de oven tot ze bruin zijn.
  • Doe de rijst in en kom en voeg de zeven kruiden, zout en peper toe. Meng goed.
  • Pak een diepe pan en knip een rond ovenpapier uit dat op de bodem past. Smeer de onderkant van de bodem in met olie en leg het rondje papier er op.
  • Trek het gebakken lamsvlees uit elkaar met een vork of met de hand en leg het vlees op de bodem van de pan, gevolgd door je aubergineplakjes en sluit af met je ongekookte rijstmengsel.
  • Voeg het hete water toe.
  • Breng aan de kook, half afgedekt met deksel en laat sudderen. Laat 20 minuten koken of tot al het water is verdampt. Verwijder het deksel.
  • Neem een grote platte plaat en plaats deze op de pan. Houd de plaat en de handgrepen van de pan vast, til ze snel op en draai ze ondersteboven.
  • Til de pot op om je Maklouba trots te onthullen en verwijder het bakpapier.
    Bestrooi met pijnboompitten en geniet ervan!
  • Serveer met Griekse yoghurt en een passende salade.

    Email deze pagina

    Print deze pagina

    Deel deze pagina