Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

ricotta1-1-2

Ricotta

Voordatje begint:
Bekleed een fijnmazige zeef met een paar lagen kaasdoek. Het is handig om wat keukenclips of wasknijpers bij de hand te hebben om de kaasdoek aan de zeef te bevestigen.
In dit recept breng je 1 l melk en een 1/2 l slagroom met een theelepel zeezout aan de kook op middelhoog vuur. Loop niet weg. Haal het van het vuur zodra het melk-roommengsel aan de kook komt. Voeg 3 eetlepels azijn toe en laat het 1 minuut staan, tot het mengsel begint te stremmen.
Wees geduldig!
Het duurt 20 tot 30 minuten voordat de wrongel van de wei is gescheiden. Als je je zeef  goed bekleedt, duurt het langer en is het resultaat er ook naar. Zodra de ricotta (de wrongel) een dikte heeft bereikt die je lekker vindt, schep je hem in een serveerschaal of voorraadpot en gebruik je hem zoals je wilt. Een paar ideeën volgen. Red en bewaar de wei! Je kunt er brood van maken; je kunt het gebruiken om de ricotta uit te dunnen tot de dikte die je de volgende dagen lekker vindt.(Wei of melkwei is de vloeistof die bij de kaasbereiding ontstaat door het stremmen van de melk na toevoeging van stremsel. De vaste bestanddelen, de wrongel, blijven over nadat de wei is afgetapt).

Recept voor 500 ml ricotta
Bereidingstijd 30 min

Ingrediënten

1 l volle melk
500 ml slagroom
1 tl zeezout
3 el goede witte wijnazijn

Bereiding

  • Zet een grote fijnmazige zeef op een diepe kom. Bevochtig 2 lagen kaasdoek met water en bekleed de zeef met de kaasdoek.
  • Giet de melk en room in een roestvrijstalen of geëmailleerde pan. Roer het zout erdoor. Breng op middelhoog vuur aan de kook, af en toe roeren. Zet het vuur uit en roer de azijn erdoor. Laat het mengsel 1 minuut staan ​​tot het gaat stremmen. Het scheidt zich in dikke delen (de wrongel) en melkachtige delen (de wei).
  • Giet het mengsel in een met kaasdoek beklede zeef en laat het 20 tot 25 minuten bij kamertemperatuur in de kom uitlekken, waarbij je af en toe de vloeistof weggooit die zich in de kom verzamelt. Hoe langer je het mengsel laat uitlekken, hoe dikker de ricotta. Doe de ricotta in een kom en gooi de kaasdoek weg. Bewaar de wei – je kunt er brood mee maken. Gebruik de ricotta onmiddellijk of dek af met plasticfolie en zet in de koelkast. De ricotta is 4 tot 5 dagen houdbaar in de koelkast.

Email deze pagina

Print deze pagina

Deel deze pagina