Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

Parsnip-Soup-2

Pastinaaksoep met hazelnoot

SOEP VOOR 4 PERSONEN
BEREIDINGSTIJD: 30 MIN.

Ingrediënten
3 el olie of boter
1 ui, in blokjes gesneden (zie instructies in de opmerkingen, bij het braden)
6 teentjes knoflook, grof gehakt
1 el tijm (of 1 tl gedroogde tijm)
1/4 appel, in plakjes
300 g pastinaak, gewassen en in plakjes van 1 cm gesneden
1 l groenten- of kippenbouillon (voor zelfgemaakte bouillon: klik hier)
Zout, naar smaak
1/4 tl kardemom
1/8 tl witte peper
100 ml slagroom of veganistische room (optioneel – zie opmerkingen)
Garnering: geroosterde hazelnoten (of walnoten), gehakt, een scheutje hazelnootolie, tijm takjes.

Bereiding

  • Verhit olie in een grote pan met zware bodem of in een braadpan op middelhoog vuur. Voeg uien toe en bak tot ze geurig en goudbruin zijn, ongeveer 6-7 minuten. Voeg knoflook, tijm en appels toe. Bak nog 2-3 minuten tot ze knapperig zijn.
  • Voeg pastinaak, bouillon en zout toe. Roer even en breng aan de kook. Zet het vuur lager, dek af en laat sudderen tot de pastinaak gaar is, ongeveer 12-14 minuten.
  • Zet het vuur uit en pureer met een staafmixer of een gewone blender (mix in porties) tot een gladde massa. Plaats terug in de pan op laag vuur.
  • Klop de kardemom en witte peper erdoor, voeg de room toe. Proef en pas het zout en de kruiden naar wens aan.
  • Serveer in kommen met gehakte, geroosterde hazelnoten. Een scheutje hazelnootolie is lekker als je het in huis hebt. Top met een takje tijm. Genieten!Opmerkingen:
  • Je kunt de groenten ook roosteren in plaats van bakken. Roosteren verhoogt de smaak, maar het duurt wat langer. Zet hiervoor de oven op 220 ⁰C. Doe de pastinaak, ui, appel en knoflook in een grote ovenschaal. Laat de knoflook heel en snijd de 1/4 appel in 2 stukken. Snijd de ui en pastinaak in schijven van 1 cm dik. Besprenkel royaal met olijfolie en bestrooi met zout en peper. DEK STRAK AF MET FOLIE. Rooster tot ze gaar zijn, ongeveer 20-30 minuten. Pureer met de bouillon. Plaats in een pan, voeg verse tijmblaadjes toe en ga verder met de instructies op het fornuis, voeg zout, kruiden, room enz. toe.
  • Voor een vetarmere versie kun je de room uit deze soep laten voor een lichtere versie. Pastinaak is zo natuurlijk romig dat je het misschien niet nodig hebt of alles nodig hebt.

Email deze pagina

Print deze pagina

Deel deze pagina