Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

42430d6e4bb25e94054f4300fce1ff2ca1f2636a-maqluba-5

Maqluba -ondersteboven rijst met groenten

Maqluba is een origineel Arabisch recept en bevat vlees, rijst en gebakken groenten in een pot die op zijn kop wordt gezet.

Hoofdgerecht voor 6 personen
Bereidingstijd: 2 uur

Ingrediënten

1,5 tl gemalen kurkuma
1 tl gemalen gember
1 tl gemalen kaneel
1 tl gemalen piment
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
½ tl kardemom
½ tl gemalen kruidnagel
½ tl zwarte peper
1 middelgrote ui
Plantaardige olie (maïs of zonnebloem)
1 kg kip (1 hele kip in stukken gesneden of 6 tot 8 grote stukken met bot, poten, dijen en/of borsten)
2,5 tl zout
3 tot 4 laurierblaadjes
1 bloemkool
2 grote wortelen
1 grote aardappel
450 gr rijst (halfhoge rijst is het lekkerst, maar langkorrelige rijst is ook prima)
Optioneel : een handvol pijnboompitten en wat gehakte peterselie
voor het serveren : yoghurt, komkommers en tomaten

Bereiding:

  • Meng eerst alle gemalen kruiden (zonder zout) in een kom en zet apart.
  • De volgende stap is om de kippenbouillon te bereiden. Hak de ui grof, verwarm twee eetlepels plantaardige olie in een grote pan of ovenschaal en fruit de ui op middelhoog vuur ongeveer 5 minuten. Als je voor een hele kip ging, snijd hem dan in stukjes. Je kunt desgewenst het vel van de kip verwijderen voordat je deze gaat braden. Voeg de kip toe aan de pan en bak gelijkmatig aan elke kant ongeveer 5 minuten. Giet als de kip wat kleur heeft ongeveer 1,3 liter water in de pan en zorg ervoor dat de kip helemaal onder staat. Gooi er 3 tot 4 laurierblaadjes, 1 volle theelepel zout en 1 volle eetlepel van de kruidenmix in, breng aan de kook, dek af met het deksel en laat het 45 minuten sudderen op middelhoog vuur. Tijdens het koken kan er wat schuim ontstaan ​​aan de oppervlakte van het water. Het is het beste om dit met een lepel te verwijderen, dus blijf controleren terwijl het kookt.
  • Terwijl de kip kookt, maak je de groenten klaar. Schil de wortelen en de aardappel en snijd ze in plakjes van ongeveer 1 cm. Snijd de bloemkool in grove stukken en was deze. Verhit in een koekenpan een ruime hoeveelheid plantaardige olie – ongeveer 0,5 cm tot 1 cm diep. Bak alle groenten in kleine porties aan elke kant goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Spoel de rijst grondig af onder stromend water om het zetmeel te verwijderen. Sommige soorten rijst moeten mogelijk van tevoren in water weken, dus lees de instructies op de verpakking.
  • Je kunt nu de maqluba in elkaar zetten. Leg in dezelfde pan waar de bouillon van is gemaakt de kip, dan de groenten en verdeel de rijst over de groenten om drie gelijkmatige lagen te maken. Strooi nog wat van de kruidenmix over de rijst (een kleine eetlepel) plus 1,5 volle theelepel zout. Giet nu de bouillon in de pan tot hij op hetzelfde niveau komt als de rijst of 0,5 cm erboven (je hebt ongeveer 700/800 ml bouillon nodig). Plaats een klein bord op de rijst – zo blijft alles op zijn plaats tijdens het koken. Meng de ingrediënten niet. Breng aan de kook, dek af en laat op middelhoog vuur ongeveer 20 minuten sudderen of tot er absoluut geen vloeistof meer is. Houd het in de gaten om ervoor te zorgen dat het niet verbrandt – als er geen water meer over is, haal het dan van het vuur en laat het 10/15 minuten rusten met het deksel erop.
  • De laatste stap is om het gerecht ondersteboven te draaien. Open de pan en verwijder het kleine bord. Plaats een grote schaal of bord over de pan, houd hem stevig vast en draai hem om zodat de maqluba op de schaal of het bord terechtkomt. Je maqluba is klaar!
  • Veel mensen hebben de neiging om een ​​handvol pijnboompitten (die je snel in een kleine koekenpan kunt roosteren) en peterselie over de maqluba te strooien als deze klaar is.
  • Serveer de maqluba met yoghurt, een komkommer en tomatensalade en ingelegde olijven en augurken.

    Sahteen!

  • Email deze pagina

    Print deze pagina

    Deel deze pagina