Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

a-guide-to-fresh-herbs

Kruiden

KRUIDEN
Je kunt in de keuken gedroogde of verse kruiden gebruiken. Verse kruiden kun je knippen, snijden of hakken.

Hieronder staat van de 12 meest voorkomende kruiden hoe je ze in de keuken kunt gebruiken. Voor elk kruid staat er een kooktip voor als je het kruid vers gebruikt (1), een klassieke combinatie (2), en ‘lekker in…’, wat te gebruiken is voor verse en gedroogde kruiden (3). 

Basilicum

 1. Gebruik de blaadjes. Voeg de blaadjes op het laatste moment toe aan gerechten, want ze zijn heel kwetsbaar. Als je basilicum meekookt, gaat een groot deel van de smaak verloren.
 2. Mozzarella en tomaat met basilicum
 3. Mediterrane gerechten, soepen, sauzen en salades

Bieslook

 1. Gebruik de hele spriet. De bloemen zijn ook eetbaar. Voeg bieslook op het laatste moment toe aan gerechten. De sprietjes zijn heel gevoelig. Als je het meekookt, gaat een groot deel van de smaak verloren.
 2. Ei met bieslook
 3. Soepen, salades en bij vis

Dille

 1. Gebruik de blaadjes en het zaad. Voeg dille op het laatste moment toe aan gerechten. De blaadjes zijn heel gevoelig. Als je het meekookt, gaat een groot deel van de smaak verloren.
 2. Zalm met dille
 3. Aardappelgerechten, bij vis, komkommer, verse kaas en sauzen

Koriander

 1. Gebruik de blaadjes, de wortels en het rijpe zaad. Gemalen korianderzaad is bekend als ‘ketoembar’. Het blad is gevoelig, dus dit kun je beter als garnering gebruiken. Het zaad en de wortels kun je meekoken in gerechten. De smaak van verse koriander is heftig, dus gebruik niet te veel.
 2. Indiase of Thaise curry met koriander
 3. Marokkaanse, Vietnamese, Indiase en Thaise gerechten

Maggiplant (Lavas)

 1. Gebruik de blaadjes, het zaad, de stengels en de wortels. Kook het blad, de stengels en het zaad mee, dan geeft het veel smaak af aan gerechten. De wortel gebruik je als knolselderij of geraspt door salades.
 2. Stoofschotel met maggiplant
 3. Bouillons, soepen, sauzen en ovenschotels

Munt

 1. Gebruik de blaadjes van munt. Verse munt is het meest smaakvol. Kook de blaadjes dus niet mee, maar voeg ze bijvoorbeeld toe als garnering.
 2. Lamsvlees met munt
 3. Salades, thee en bij peultjes, worteltjes, fruit en nieuwe aardappelen

Oregano (Majoraan)

 1. Gebruik de jonge toppen van de oreganoplant. Voeg het delicate kruid pas op het einde aan gerechten toe, anders verliest het zijn smaak.
 2. Pizza met oregano
 3. Mediterrane gerechten, tomatensaus, gehakt en gegrild vlees

Peterselie

 1. Gebruik het blad en de wortel. Voeg peterselie op het laatste moment toe aan gerechten. De blaadjes zijn heel gevoelig. Als je het meekookt, gaat een groot deel van de smaak verloren.
 2. Mosselen en peterselie
 3. Pasta en stoofgerechten, worteltjes, soepen, sauzen en omeletten

Rozemarijn

 1. Gebruik de naaldjes. Je kunt in bepaalde gerechten ook de hele tak toevoegen en die er na het koken weer uit vissen. Voeg rozemarijn zo snel mogelijk toe aan een gerecht. Door het lang mee te koken, geeft het des te meer smaak af.
 2. Gebakken aardappels met rozemarijn
 3. Paddenstoelen, wild en lamsvlees

Salie

 1. Gebruik de blaadjes. Salie smaakt het beste als je het op het laatste moment aan een gerecht toevoegt. Niet te veel, want het aroma is heel krachtig.
 2. Kalfsvlees met salie
 3. Kalfsvlees, varkensvlees, salades en gevogelte

Selderij

 1. Bladselderij is eigenlijk een plant, maar de blaadjes worden als keukenkruid gebruikt. Laat selderij niet te lang mee koken, anders wordt de smaak al snel te overheersend.
 2. Erwtensoep met selderij
 3. Stoofgerechten, bouillons en soepen

Tijm

 1. Gebruik de blaadjes en topjes. Voeg tijm zo snel mogelijk toe aan een gerecht. Door het lang mee te koken, geeft het des te meer smaak af.
 2. Courgette met tijm
 3. Bouillons, soepen en stoofgerechten

Bron: Voedingscentrum.

Email deze pagina

Print deze pagina

Deel deze pagina