Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

Parsnip-Soup-2 (1)

Pastinaaksoep met kardemon

Vegetarische soep voor 4 personen
Bereidingstijd 35 min.

Ingrediënten

3 el olie of boter
een ui, in blokjes gesneden (zie instructies in opmerkingen, bij braden)
6 teentjes knoflook, grof gehakt
1 el tijm (of 1 tl gedroogde tijm)
1/4 deel van een appel, in plakjes
500 g pastinaak, gewassen en in plakjes gesneden tot dikke schijven van 1 cm
1 l bouillon – groenten
zout naar smaak
1/4 tl kardemom
1/8 tl witte peper
100 ml slagroom of veganistische room (alle optioneel – zie opmerkingen)

Bereiding

  • Verhit olie in een grote pan met dikke bodem of in een braadpan op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en bak tot ze geurig en goudbruin zijn, 6-7 minuten. Voeg knoflook, tijm en appels toe. Bak nog 2-3 minuten tot ze knapperig zijn.
  • Voeg pastinaak, bouillon en zout toe . Roer even en breng aan de kook. Zet het vuur lager, dek af en laat sudderen tot de pastinaak gaar is, ongeveer 12-14 minuten.
  • Zet het vuur uit en pureer met een staafmixer of een gewone blender (mix in porties) tot een gladde massa. Plaats terug in de pan op laag vuur.
  • Klop de kardemom en witte peper erdoor , voeg de room toe. Proef en pas het zout en de kruiden naar wens aan.
  • Serveer in kommen met gemalen geroosterde hazelnoten. Een scheutje hazelnootolie is lekker als je het ook hebt. garneer met een takje tijm. Genieten!

Tip
Je kunt de pastinaak, ui, appel en knoflook roosteren in een grote ovenschaal 200⁰c . (Je hebt misschien twee ovenschaaltjes nodig). Laat de knoflook heel en snijd de 1/ 4e appel in 2 stukken. Snijd de ui en pastinaak in schijven van 1 cm dik. Besprenkel royaal met olijfolie en bestrooi met zout en peper. DEK STRAK AF MET ALUMINIUMFOLIE.
Rooster tot ze gaar zijn, ongeveer 20-30 minuten. Pureer met de bouillon of bouillon. Plaats in een pan, voeg verse tijmblaadjes toe en ga verder met de instructies op het fornuis, voeg zout , kruiden, room enz. Toe.

Roosteren verhoogt de smaak, maar het duurt langer en voeg een andere pan toe om schoon te maken. 🙂

Voor een vetarmere versie kun je de room uit deze soep laten voor een lichtere versie. Pastinaak is zo natuurlijk romig dat je deze optie misschien niet nodig hebt, of helemaal geen room gebruikt.

Email deze pagina

Print deze pagina

Deel deze pagina