Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

gheeroomtemp_alexandraskitchen

Ghee

Ghee is geklaarde boter die nog een stap verder wordt gebracht, totdat de vaste melkbestanddelen bruin worden en nootachtig, geroosterd vloeibaar goud achterlaten.
Het proces van klaring van boter verwijdert het water (door verdamping) en de vaste melkbestanddelen (door afromen of persen).

Koks / chef-koks houden van koken met geklaarde boter, omdat de boter, zonder die vaste melkbestanddelen in de mix, een hoger rookpunt heeft, waardoor het bij hogere temperaturen kan worden gebruikt zonder aan te branden. Ghee heeft als toegevoegde bonus dat het een nootachtige, geroosterde smaak geeft aan het eten dat je bereidt.

Ghee is geliefd bij de wereld van diĆ«ten, omdat veel mensen met gevoeligheden voor zuivelproducten dit niet hoeven op te geven – wanneer de vaste melkbestanddelen uit de boter worden verwijderd.

Recept voor 450 ml Ghee
Bereidingstijd 10 min

Ingrediƫnten

450 g ongezouten boter
kaasdoek

Bereiding

  • Smelt in een middelgrote pan op middelhoog vuur zoveel boter als je wilt.
  • Pas de warmte aan zodat de boter borrelt, niet heftig maar rustig. Binnen vijf minuten zie je een bruine rand rond de bovenkant van de borrelende boter. Het gaat licht nootachtig ruiken. Dit is een teken dat het bijna klaar is.
  • Zeef de ghee door een met kaasdoek beklede zeef.
  • Doe de ghee in een glazen pot en laat eventuele donkere stukjes achter die door de zeef zijn geglipt.

Email deze pagina

Print deze pagina

Deel deze pagina