Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

olijfolie

8 tips voor het kiezen en gebruiken van olijfolie

Hier zijn een paar tips die ik volg bij het kopen, gebruiken en bewaren van olie:

1. Houd olijfolie uit het licht
Je hebt misschien veel geld uitgegeven aan je olie en je wilt die mooie etiketten op je aanrecht bekijken. Maar licht vernietigt olijfolie, dus berg het op. Niets vernietigt olijfolie sneller dan licht, behalve hitte.

2. Houd olijfolie uit de buurt van hitte
Bewaar uw olijfolie niet op die plank boven uw fornuis of ernaast, ook al is het daar handig. Houd het ook uit de buurt van zonlicht. Olijfolie kun je het beste niet in de koelkast bewaren. Als je dat doet, zeggen sommige experts dat wanneer je het eruit haalt, de condensatie de olie kan verdunnen en ervoor kan zorgen dat deze sneller bederft.

3. Als je kunt, proef dan voordat je iets koopt
Olie verandert van batch tot batch en op veel plaatsen kunt u het proeven voordat u het koopt. Neem eerst een goede geur; veel kan worden bepaald door hoe de olie ruikt voordat je hem proeft. Is het nootachtig, grasachtig, zoet, olieachtig of ‘groen’? Dit zijn allemaal kwaliteiten die je misschien leuk vindt of niet. Zoek naar winkels en voedselmarkten in uw omgeving die proeverijen aanbieden, zodat u kunt proeven. Het is een geweldige manier om er een te vinden die je leuk vindt.

4. Houd twee olijfolie bij de hand
Ik bewaar een goedkopere olijfolie om in te koken – ik heb een ‘huis’-olie die ik gebruik om te bakken, en een betere fles voor salades en ongekookte gerechten, dat is altijd olijfolie van topkwaliteit. Degene die ik koop, hangt af van wat er beschikbaar is.

5. Besteed niet veel aandacht aan het land van herkomst
Net zoals mensen zeggen: ” Amerikaans eten is slecht “, is er goed Amerikaans eten en er is slecht Amerikaans eten. Hetzelfde met olijfolie. Er is goede Toscaanse olijfolie en er is slechte Toscaanse olijfolie. Alleen omdat iets ‘Toscane’ of ‘Provence’ op het etiket zegt, wil nog niet zeggen dat het per se goed of slecht is.

Houd er ook rekening mee dat “Made in France ” (of “Made in Italy”) iets anders betekent dan ” Product van Frankrijk. ” ” Made In …” betekent dat de olie daadwerkelijk in dat land wordt gemaakt met olijven die daar zouden moeten worden verbouwd en geperst.

“Product van Italië” betekent dat de olijfolie daar is gebotteld, maar kan worden gemaakt van olijven uit Noord-Afrika die naar Italië zijn verscheept om te bottelen. Het is niet dat dat per se slecht is, maar het is fijn om op de hoogte te zijn van dat soort dingen met consumenten, zodat we weten wat we krijgen.

6. Geef meer uit, ontvang meer
Mensen betalen 10 tot 20 euro voor een fles wijn, die gedurende één maaltijd meegaat. Maar als het gaat om olijfolie, die weken of maanden meegaat, willen mensen ergens in de buurt van die prijzen niet betalen. Prijs is niet noodzakelijk een indicatie van kwaliteit, maar een fles extra vierge olijfolie van 4,- euro is waarschijnlijk geen goede koop.

7. Gebruik olijfolie terwijl deze nog op zijn best is
Goede extra vierge olijfolie gaat ongeveer een jaar mee, mits goed bewaard. Goedkope olijfolie is vaak al ranzig als je ze opent, omdat ze mechanisch worden geoogst, waardoor de vruchten beschadigd raken. Daarna mogen ze een paar dagen zitten voordat ze op drukken, wat de kans en snelheid op bederf vergroot.

8. Organiseer jouw eigen proeverij!
Ondanks wat ik, of iemand anders, weet, weet alleen jij wat je lekker vindt en voor welke prijs je je prettig voelt om voor een fles te betalen. Controleer uw lokale markten en voedingswinkels en proef wat er beschikbaar is. Koop verschillende oliën en proef ze met vrienden. Lees en ontdek waarom een goede olijfolie het waard is, en je zult die scheut geurige, pittige of peperige olijfolie uit de fles nog meer waarderen.

Email deze pagina

Print deze pagina

Deel deze pagina