Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

dried-buckwheat-grains-on-a-wooden-spoon

Boekweit

Wat is Boekweit?

Boekweit is afkomstig van de plant Fagopyrum esculentum , die verwant is aan rabarber en zuring. In Azië komt boekweit van de verwante plant Fagopyrum tataricum .

Boekweit wordt al meer dan 8.000 jaar verbouwd en wordt ook wel een oud graan genoemd . Het was een algemeen voor voedsel gebruikt gewas over de hele wereld totdat stikstofkunstmest in de 20e eeuw werd geïntroduceerd, waardoor de productie van maïs en tarwe toenam. Als gevolg hiervan werden deze gewassen geplant op velden die voorheen werden gebruikt voor boekweit, en de productie van boekweit daalde dramatisch, hoewel het nog steeds een prominente plaats inneemt in de Oost-Europese keukens.

Wat is boekweit?
De naam boekweit zorgt voor enige verwarring; dit glutenvrije zaad is niet verwant aan tarwe, hoewel het kan worden gebruikt in plaats van tarwekorrels zoals bulgur, tarwebessen, spelt en freekeh, met dezelfde kookmethode. Hoewel hetin de winkel duurder is, is boekweit nog steeds een relatief goedkope bron van hoogwaardige eiwitten. De driehoekige korrels worden beschouwd als een “pseudocereal”, de categorienaam voor zaden van niet-grasplanten die gewoonlijk op dezelfde manier worden geconsumeerd als granen. Amarant en quinoa zijn ook pseudogranen.

Hoe boekweit te koken
Spoel boekweit af en kook het vervolgens in een verhouding van 1: 2 water. Breng het water aan de kook, voeg de boekweitgrutten en wat zout toe, laat het weer aan de kook komen en dek dan de pan af, zet het vuur laag en kook het ongeveer 15 minuten of tot het gaar wordt.

Boekweitgrutten kunnen tot meel worden vermalen voor gebruik in noedels, pannenkoeken en veel glutenvrije producten; het is het belangrijkste ingrediënt in Japanse soba-noedels, maar veel merken bevatten ook wat tarwemeel, dus verpakte soba-noedels zijn mogelijk niet glutenvrij. Voor degenen die veganistisch eten: voeg rauwe boekweitgrutten toe voor textuur en voeding aan bijvoorbeeld  granola, koekjes, cakes, crackers en andere broodachtige producten.

Hoe smaakt het?
Met een sterkere smaak dan gewone granen zoals tarwe, haver en rijst, kan boekweit in vergelijking een beetje bitter lijken. De natuurlijk geroosterde, nootachtige smaak wordt intenser bij het roosteren.

Boekweit Recepten
Veel recepten temperen de intensiteit van boekweit met porties van soortgelijke ingrediënten, zoals tarwebloem in boekweitpannenkoekjes, maar andere benadrukken de aardse smaak van de knapperige pitten.

Boekweit kun je onder andere gebruiken in:

Boekweit pannenkoeken
Koude Soba-noedelsalade

Bron: The spruce eats

Email deze pagina

Print deze pagina

Deel deze pagina