Over koken
en meer

Tijd om te eten
Tijd voor elkaar

Aspergevlaai

Aspergevlaai

Voorgerecht voor 5 personen
Bereidingstijd 70 min, waarvan 35 min oventijd

Ingrediënten

1 Kg groene asperges
200 ml verse vloeibare room
150 g eiwitten (ongeveer 4)
40 g pecorino- kaas om te raspen
3 lente uitjes
Zout naar smaak
Zwarte peper naar smaak

Bereiding

  • Om de aspergevlaai klaar te maken, begin je met het schoonmaken van de asperges: schil de steel met een dunschiller of fijn met een klein mesje, verticaal van boven naar beneden, tot de steel wit is en verwijder het vezelige groene gedeelte. Snijd de steel in plakjes en snijd de punten in de lengte van de steel door
  • Doe een beetje olie in een pan met antiaanbaklaag en bak de in tweeën verdeelde punten een paar minuten. Zet het vuur uit en zet ze opzij om ze straks te gebruiken in de decoratie van de vlaai. Maak vervolgens de verse uien schoon en snijd ze in plakjes
  • Als de lente-ui is gesneden, doe je deze in dezelfde pan met een scheutje olie en bak je hem goudbruin. Voeg dan de aspergeschijfjes toe en kook af en toe met wat water of bouillon om te voorkomen dat ze aan de bodem blijven plakken. Breng op smaak met zout en peper en kook op middelhoog vuur tot er geen vloeistoffen meer aanwezig zijn.
  • doe de gekookte asperges in plakjes in een keukenmachine oid en mix ze tot je een romig mengsel krijgt. Doe de aspergeroom in een kom en voeg de verse room toe
  • Schenk de geraspte pecorino bij het mengsel en de licht opgeklopte eiwitten. Meng alles en zet apart. Neem vervolgens 5 stalen vormen met een inhoud van 175 ml en beboter deze met behulp van een kwast om de wanden van de vormen gelijkmatig te bedekken
  • Giet het mengsel in de vormpjes en plaats ze in een kleine aluminium bak en vul deze voor de helft met water. Bak nu in een voorverwarmde oven op 180 °C gedurende 45 minuten (als je een heteluchtoven gebruikt, bak dan 35 minuten op 160 °C) tot het oppervlak licht goudbruin is.
  • Laat de aspergevlaai afkoelen en haal hem voorzichtig uit de vorm door hem met een klein mesje van de rand te halen, maar lukt dit niet dompel dan de vorm in kokend water, zodat de randen hun hechting aan de vorm beter verliezen. Versier de aspergevlaai met de punten die je opzij had gezet, en laat je fantasie de vrije loop: je kunt het bord er mee decoreren of voorzichtig aan de zijkant van de vlaai plakken. Je aspergevlaai is klaar om geserveerd te worden!
  • Als je de aspergevlaai niet sterk genoeg vindt smaken kan je de smaak versterken door er Parmezaanse kaas aan toe te voegen, of plakjes ham in de vlaai verwerken.

    Email deze pagina

    Print deze pagina

    Deel deze pagina